2016
OKT
19.

Hogyan nyerjünk meg egy versenyt?

Sokszor ott állunk, hogy rengeteget gyakoroltunk, eljön a Nagy Nap, színpadra kell állnunk… és mindent elbénázunk. Pedig akár sikerülhetett is volna, hiszen az edzéseken még általában egészen jól ment. Akkor mégis hol a hiba? És mi kell ahhoz, hogy jól teljesítsünk a színpadon is? Íme, néhány hasznos tanács, ami segíthet abban, hogy a színpadon is a legjobb formádat nyújtsd!

1. Ne maradj információ nélkül!

Elhanyagolható tényezőnek tűnik, mégis sok múlik azon, hogy minél több információt gyűjtsünk a versenyről, és csökkentsük a hiányzó információk számát, mint például rudak távolsága, vastagsága, regisztráció időpontja, ruhával kapcsolatos elvárások, szállás, stb. Utolsó pillanatban ilyenek miatt izgulni felesleges energia, és a sok bizonytalansági tényező tönkreteheti az egész szereplésünket. Fontos, bár - hasonlóan az összerelési útmutatókhoz és az ÁSZF-ekhez - sokan kihagyják: legalább egyszer el kell olvasni elejétől a végéig a szabályzatot is, lehetőség szerint még a jelentkezés előtt! Rengeteg pont levonásától lehet így megmenekülni, ami már önmagában előny.

2. Gyakorolni, gyakorolni… de nem ész nélkül!

A legtöbben azt hiszik, hogy a versenyre való felkészülés arról szól, hogy minél többet gyakoroljunk. Ezért aztán a végére csontra lefárasztják magukat, a fáradtság miatt könnyebben sérülnek, és pont a verseny időpontjára esnek szét. Éppen emiatt nagyon fontos megtervezni a versenyfelkészülést, ami nem arról szól, hogy minden nap ott kell lenni a teremben. Vannak napok, amikor kevésbé megy a gyakorlat. Ilyenkor érdemes “fejben” lejárni, vagy azokat a részeket kimunkálni, amiken még lehet csiszolgatni (például színpadi hatás). Ilyet ugyanis mindig lehet találni.

3. Kellenek a pihenőnapok is!

Ezt a legnehezebb elhinni, főleg a finisben, amikor már szorít az idő, és a gyaki sehol nem áll. Tisztelet a kivételnek, azért ezzel az érzéssel bizonyára sokan szembesültünk már… De ekkor sem érdemes a szervezetet vég nélkül kihajtani, ilyenkor is többet ér egyetlen nap pihenés, mint egy végigedzett hét. Ha semmiképp nem tudsz a fenekeden ülni, csinálj valami mást: menj el futni, úszni, biciklizni! Vagy jógázz, attól az idegeid is megnyugszanak.

4. A kevesebb több.

Persze, jó dolog valami nagyot villantani versenyen, de ne az utolsó héten kezdd el gyakorolni! Bármilyen hihetetlen is, de egy biztosan kivitelezett, kevésbé nehéz elem akár még több pontot is jelenthet, mint az “éppen megvolt, nem estem le belőle” bitang nehéz trükk. Főként azért, mert a hibás kivitelezés miatt nehezen fogják tudni értelmezni a bírók, hogy mit is akartál csinálni. Ráadásul rengeteg energiát fogyasztanak a nem rögzült trükkök, és az előbb-utóbb kiütközik az előadásmódodon is.

5. Színpadon vagy!

Ha már előadásmód… a profi technikát lehet csodálni, de arc nélkül ezek is csak technikák. Ha tizenkét egyformán tökéletes előadást nézel végig, és beesik egy kevésbé ügyes, ámde színpadra termett versenyző, valószínűleg te is ez utóbbira fogsz emlékezni. Tehát legyen karaktered!

De ne akarj Te lenni a 62. fekete hattyú! A következő hibát itt szokták elkövetni versenyeken: sokan azt hiszik, hogy Roxanne-t vagy a Hattyú halálát még senki nem adta elő előttük, esetleg ők sokkal jobban tudnák még azoknál is. Vagy hogy a Mátrix zenéjére sem táncolt még soha senki. A rossz hír az, hogy de. Ezek már megvoltak, többször is. Mondjuk úgy, hogy a csapból is ezek folynak. Legyél eredeti, mutass valami mást, különben a bírók (akik már tényleg látták ezeket mind) udvariasan ásítozni fognak.

6. Igazodj a saját adottságaidhoz!

Ha már megvan, hogy mit alakítanál a színpadon, gondold végig, képes is vagy-e rá. Ha soha nem balettoztál, ne most akard megcsillantani a nemlétező (vagy jó esetben is kezdő) tudásodat. Ha állandóan mások előtt mórikálod magad, akkor ne akarj meghalni a színpadon, mert komolytalan lesz! És ha még nem érzed magadban az Ősnőt, ne gondold, hogy a színpad majd spontán előcsalja belőled a legmélyebb ösztöneidet. Sajnos az ilyen próbálkozásoknak rendre nevetségessé válás, hatásvesztés lesz a vége. Se a közönség, se a bírák nem fogják tudni magukat beleélni a szerepbe, hiszen állandóan kiejted őket belőle.

7. Az ördög a részletekben rejlik.

Ha megvan a karakter és a megfelelő képesség, szánj rá időt, hogy minden részletében ki legyen dolgozva! Sok a jó ötlet a versenyeken, mégis kevés az igazán jó kivitelezés. Van, ahol stimmelnek a mozdulatok, de a trükkök teljesen idegenek a kitalált figurától. Mások a kosztümre nem fordítanak energiát, mondván, hogy elég, ha valahonnan rendelnek egy színpadképesebbnek vélt edzőruhát, megint mások a hajjal és a sminkkel nem törődnek, azt gondolván, úgyis szép ruhában vannak. Egy igazán jó színpadi előadáson nem lehet fogást találni. Ez sok idő, mire megszületik. Amikor nem edzel, gondolkozz ezeken a részleteken, az is segít ráhangolódni a koreográfiádra!

8. Ráhangolódás.

Talán a legfontosabb. Általában ez megy a legnehezebben. A színpadon egyszerűen kicsúszik a talaj a lábunk alól, csúszóssá válik a rúd, vérciki lesz minden, örülünk, ha megcsináljuk, és lejöhetünk végre. Ugye, ismerős? Sok külföldi versenyzőt néztem végig, többek között Ruzenka Kynstorovát is láttam a színfalak mögött a VB nyertes produkciója előtt. Nos, ő alig várta, hogy színpadra lépjen. Tele volt pozitív stresszel! És hogy miért? Mert fejben is felkészült! Mert nem azon izgult, hogy melyik trükkje hogyan fog sikerülni, hanem szerette volna megmutatni, hogy mit tud! És ez a fajta magabiztosság (vagy annak a hiánya) mindig látszik a versenyzőkön. A közönség is megérzi. 

9. Fejben elrendezni a dolgokat.

Igen, a helyezés is fontos, és van, aki nyerni megy, de általában az segít jól szerepelni (és így nyerni), ha a saját dolgodra koncentrálsz. Ne másokhoz mérd magad! Néha még a magasabb szintűnek vélt tudással rendelkezőket is le lehet győzni - de nem is ez a lényeg, hanem hogy Te elégedett legyél saját magaddal! Hogy Te magadból hozd ki a legjobb formád! Azt, amit eddig gyakoroltál!

10. A zsűri és a közönség Neked szurkol!

Nem, ők (jó esetben) nem azért ülnek ott, hogy a legkisebb hibádon is azonnal kárörvendően nevessenek! Ők egy jó produkcióra vágynak, ami magával ragadja őket! Amire emlékezni fognak, aminek szívesen tapsolnak, akár egy-egy jól sikerült részletének is! Erre gondolj közben! Persze, mindenkinek vannak irigyei, rosszakarói, ne legyünk naívak! Na de mennyivel többen vannak, akik a javadat akarják, és szívesen tapsolnának Neked!

+  1 Ki a nyertes?

Aki helyezést ér el? Nem feltétlenül. Sokkal inkább az, aki elégedett tud lenni a saját teljesítményével. Épp a napokban olvastam egy interjút a görögök egyik olimpiai bajnokával, aki bár rengetegszer nyer, nyilván nem mindig. Azt kérdezték tőle, ezeket hogyan tudja fejben elrendezni. “Tudom, hogy mindig ott lesz egy következő verseny, ahol ismét megmutathatom, mit tudok.” Vagyis ha nem is olyan helyezést értél el, amire számítottál, esetleg nem úgy sikerült, ahogy tervezted, ne írd le magad. A versenyek pontozáson alapulnak, szubjektívek is. Ha utólag elemzed magad, ne csak a hibáidat vedd számba, hanem szedd össze, mi az, amiben jobb vagy, mint korábban, mely félelmeiden sikerült túllépni, és értékeld ezeket is! Mert a legkisebb lépés is egy újabb lépés előre!

Fotók: World Pole Dance / Geoff Pegler

Szerző: VE


Hozzászólások


További kapcsolódó bejegyzések

2018
FEB
06.

SZERA Open 2018

Stúdióktól független házi verseny a Szlávy Eszter Rúdsport Akadémia szervezésében.


2017
JÚN
01.

„Mindig azt nézzük, hogy lehetne egy adott trükköt nehezebbé tenni”

Egyikük még a kéttannyelvű gimnázium padjait koptatja, másikuk pedig saját stúdiójában az ízületeit. Ami közös bennük, hogy mindketten megszállottak, és csakis a legjobbal érik be. Számtalan új duóelem fűződik a nevükhöz, a többszörös világbajnok, Rafaela Montanaro is rendszeresen lájkolja a posztjaikat. A jelenlegi magyar duóbajnokokkal, Makovinyi Tiffanyval és Kascsák Jenniferrel beszélgettünk szerdai pihenőnapjukon.


2017
MÁRC
13.

European Pole Sport Globe és Dollhouse Amatőr Bajnokság 2017

A Dollhouse éves amatőr nyílt versenye rúdtánc és légtorna műfajokban, egybekötve a European Pole Sport Globe versennyel.

Helyszín: Kő Café – Kőbányai Gyermek- és Ifjúsági Szabadidő Központ (1105 Budapest, Előd u. 1.)

Videós jelentkezés benyújtása és nevezési díj megfizetési határideje: 2017. március 6. 

További információk az amatőr bajnokságról itt és a European Pole Sport Globe versenyről itt.


KATEGÓRIÁK

HÍREK »
SZTORIK »
RÚD+TE »
TIPPEK »

SZAVAZZ!

Te milyen ziát használsz?

iTac
Dry Hands
White Chalk
LupitPole párnácska
Dew Point
Váltogatom
Semmit
Nem tudom
Más

SZAVAZOK!

LEGNÉPSZERŰBB CIKKEK

ESEMÉNY NAPTÁR

ESEMÉNYEK

Facebook

Instagram

Kövess Instagrammon!

Értesülj elsőként!

Ha az elsők között szeretnél értesülni a legújabb rudas hírekről, iratkozz fel időszaki hírlevelünkre!

Küldj nekünk történetet!

Van olyan rudas híred vagy történeted, amit megosztanál? Küldd el az info@rudvilag.hu címre!