2016
JÚN
29.

Mi köze a rúdnak a masszázshoz?

Kevés olyan szerencsés van, aki intenzív sportolás mellett ne sérült volna még le. A túlzott igénybevétel általában húzódásokhoz, gyulladásokhoz vezet, amelyek megfelelő kezelés hiányában elhúzódhatnak, súlyosbodhatnak. A hagyományos orvosi módszerek mellett manapság egyre inkább előtérbe kerül a masszázs, ami a rúdsportban is hasznos gyógyító módszer. Horváth Petra masszőrrel beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy masszőr legyél?

Egészen pici korom óta érdekel ez a szakma. Már óvodás koromban is játszottam masszőröst, aztán iskolás koromban kifejlesztettem saját talpmasszázs technikámat, amelyben a különféle fogásoknak viccesebbnél viccesebb nevet találtam ki. Persze nem állítom, hogy az elején, a kísérleti fázisban nem okoztam kellemetlenséget alanyaimnak. (nevet) Így alakult ki bennem végül az az érzés, hogy ezzel a szakmával szeretnék komolyabban is foglalkozni. Kiváló biológiai ismereteimet felhasználva fel is vettek egy kétéves gyógy-és sportmasszőr képzésre, ami jó alapot adott a szakma elsajátításához.

Akkor tisztázzuk rögtön az elején a dolgokat: mi az alapvető különbség a sport és a gyógymasszázs között?

A sportmasszázs fogásai, technikai lépései megegyeznek a svéd(gyógy)masszázzsal. A különbség az, hogy a két masszázs célja eltér egymástól. Míg a svédmasszázs gyengébb, gyógyító jellegű masszázs, addig a sportmasszázs egy jóval erősebb, intenzívebb masszázstechnika, ahol a kezelés alatt erős, intenzív fogásokat alkalmazunk, főleg a mélyizomzaton.

Hozzád milyen sportágak látogatói járnak jellemzően?

Sokan olyan vendég jár hozzám, aki rendszeresen fut, balettozik, street workout-ol, crossfit-re jár, wakeboardozik, és még sorolhatnám. Az utóbbi időben pedig megugrott a rúdfitnesz iránt rajongó vendégeim száma is, tehát gyakran találkozom az ebből fakadó sérülésekkel.

Mik a rúdfitnessz jellemző sérülései, problémái, amikkel találkozol?

A rudazás során előforduló izomhúzódások gyakori helye a hát, lapockák, illetve a derék tapasztalatom szerint. Ezek a sérülések általában masszázzsal, fizioterápiával hatékonyan gyógyíthatók. A masszázson kívül én például gyakran helyezek fel vendégeimnek Kinesio Tape szalagot, amivel az adott izmot, ízületet tehermentesítem. Így sportolásnál jobban kíméljük a sérült területet, illetve a mozgás fájdalom mentesebben végezhető. 

Túlterhelés hatására sokszor alakul ki ínhüvelygyulladás rudasoknál. Ez általában a csukló/alkar területére koncentrálódik, mivel ezt a részt terhelik. Tünete a csuklófájdalom, és az ín feletti terület nyomásra történő érzékenysége, ami masszázzsal és Kinesio Tape-el szintén jól rehabilitálható.

Rudazók között igen gyakran alakul ki rotátor-köpeny gyulladás is. A rotátor-köpeny egy olyan izomcsoport, amelyben a felkart aktívan emelő és kifelé forgató izom sérül leggyakrabban. Emiatt a vállcsúcsnál, és a deltaizomnál jelentkezik a fájdalom, amely a kar fej fölé emelésével jellemzően fokozódik.  Ebből adódik a mozgástartomány beszűkülése. A vendégek visszajelzése szerint a panaszok főleg éjszaka rosszabbodnak. Ilyenkor általában érdemes a kart teljes mértékben pihentetni, és amikor a gyulladás alábbhagyott masszázzsal, fizioterápiával, és gyógytornával folytatni a rehabilitációt.

Volt-e olyan rudas masszázs-sikersztorid, amit szívesen megosztanál velünk?

Egyik rudazó vendégem erős vállfájdalommal jelentkezett nálam. A domináns jobb vállát nem tudta sem sportolásnál, sem a mindennapi életvitelében használt alapmozdulatoknál használni (pl. emelések). Orvosi vizsgálat során megállapították, hogy PHS-e, magyarul befagyott váll szindrómája (a vállízület körül lévő és vele kapcsolatban álló inak, szalagok elváltozása) van. Ekkor a beteg igyekszik kímélni a vállát, kerüli a váll mozgatását, azonban minél kevesebb a mozgás, annál jobban sorvadnak az izmok. Passzív kimozgatással (napi 1-2 alkalommal) és masszázzsal (heti rendszerességgel), illetve köpölyözéssel kezeltem a sérült területet. Már másfél éve jár hozzám kezelésre a vendégem, és ez idő alatt vállának mozgástartománya rengeteget javult, illetve fájdalmai is elmúltak.

Én azt tapasztalom, hogy mióta viszonylag rendszeresen járok masszázsra sokkal kevésbé vagyok sérülékeny, és hamarabb regenerálódnak az izmaim is. Mi ennek a háttere/oka?

A masszázsnak számos jótékony hatása létezik. Nemcsak a vérkeringést, a bőrt és az izmokat frissíti fel, az idegrendszerre is jó hatással van. Általa erősödik a védekező képességünk, immunrendszerünk, regenerálódik szervezetünk. Masszázs során fokozódik az anyagcsere, az anyagcsere fokozódásával pedig nő az izmok rugalmassága, teljesítőképessége. Szerintem ezt érzed te is.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb szakmai elismerésednek?

Nemrég bejelentkezett hozzám a háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok magyar tornász, Berki Krisztián. Verseny előtti felkészülési szakaszban kezeltem, látszott az izomzatán, hogy nincs túl jó állapotban. Amikor a masszázst megelőző rutin kérdéseket feltettem neki, például hogy van e bármilyen panasza, ő viccesen reagált rá: „Azonkívül, hogy össze vagyok szakadva, nincs semmi problémám.” Ezzel a kijelentésével gondoskodott róla, hogy elszálljon belőlem az a kis izgalom, amit éreztem a kezelése előtt.

Mi a véleményed a masszőr szakma mai helyzetéről?

Úgy gondolom, hogy nagyon sok masszőr van manapság, de a vendégeim visszajelzései szerint kevés a valóban jó masszőr. Ez egy felelősségteljes munkakör, hiszen emberekkel foglalkozunk, ahol ráadásul a gyógyításuk a cél. Szükséges az empátia, de úgy gondolom, hogy kell egy biztos anatómiai háttér (amit nem feltétlenül lehet megszerezni egy kéthetes tanfolyamon), hiszen a masszőrnek tisztában kell lennie azzal, hogy éppen milyen izomcsoportokat kezel, és úgy gondolom, egy alap orvosi latintudás sem hátrány! 

Szerző: Kremling Virág


Hozzászólások


További kapcsolódó bejegyzések

2018
NOV
06.

"Minden este kockára teszem az életemet" - interjú Saulo Sarmientoval

Nemcsak a nők, de a férfiak is elismeréssel adóznak a kinézetének. Kettőből sosem tud választani, és csak heti egyszer eszik édességet. Imádnivalóan kíváncsi, miközben végtelenül inspiráló és nyitott. Saulo Sarmientoval, a Cirque de Soleil lengőrúd-művészével beszélgettünk hol a kocsiban, hol a Gellérthegy oldalában sétálva, hol éppen egy isteni túrógombóc mellett…


KATEGÓRIÁK

HÍREK »
SZTORIK »
RÚD+TE »
TIPPEK »

SZAVAZZ!

Te milyen ziát használsz?

iTac
Dry Hands
White Chalk
LupitPole párnácska
Dew Point
Váltogatom
Semmit
Nem tudom
Más

SZAVAZOK!

LEGNÉPSZERŰBB CIKKEK

ESEMÉNY NAPTÁR

ESEMÉNYEK

Facebook

Instagram

Kövess Instagrammon!

Értesülj elsőként!

Ha az elsők között szeretnél értesülni a legújabb rudas hírekről, iratkozz fel időszaki hírlevelünkre!

Küldj nekünk történetet!

Van olyan rudas híred vagy történeted, amit megosztanál? Küldd el az info@rudvilag.hu címre!