2016
OKT
18.

"Ha valami nem egyértelmű, akkor inkább a versenyző javára ítélek" - interjú Katus Tamással

Szeptember 24-25-i hétvégén zajlott Budapesten az IPSAF (International Pole Sport & Arts Federation) bíróképző hétvégéje. Miről is szól egy ilyen képzés? Hova tart a rúdsport? Szórakoztatás vagy szigorú torna? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Katus Tamással, az IPSAF új bírájával, a Magyar Aerobic Szövetség korábbi elnökével.

Próbáltál már valaha rudazni?

Azt konkrétan még nem, viszont mászni azért másztam már fiatalabb koromban korlátot, és a támaszhelyzetek sem ismeretlenek előttem a sportmúltamból következően.

Mit szóltak az ismerőseid, mikor szóba került, hogy mostantól rúdtánccal is foglalkozol valamilyen szinten?

Azok után, hogy régebben versenyszerűen aerobicoztam, már nem igazán lepődtek meg semmin. Egyébként pedig nem nagyon foglalkoztat, mások ehhez hogyan viszonyulnak. Régebben is sok megjegyzést kaptunk az aerobicos korszakunkban a nemi identitásunkat illetően, de mi úgy voltunk vele, hogy gondoljanak bármit, akkor is mi vagyunk húsz csinos hölggyel nap mint nap összezárva…

És Te magad mikor hallottál először a rúdtáncról?

Én még a Pirner Alma-féle éra idején találkoztam először ezzel a műfajjal, értelemszerűen akkor inkább a táncos vonal volt előtérben. Aztán tavaly felkértek az Artistic Pole Competition zsűrizésére, ott láttam először fiúkat versenyezni: Holoda Pétert és Krajnyák Norbertet. Lenyűgözött, mit tudnak! Most a kurzuson pedig szintén láttam pár meghökkentő orosz férfimutatványt.

Ez a bíróképző kurzus egyébként hogyan épül fel?

Két napos a képzés. Első nap jórészt elméletet oktatnak, ahol a szabálykönyvről, a bírói panelről és a gyakorlatok pontozásáról esik szó, valamint kicsit belemegyünk a gyakorlatba is. Második nap pedig videós elemzések zajlanak, aztán délután jön a vizsga, ami szintén egy elméleti és egy gyakorlati részből áll.

És kikből lettek a mostani budapesti IPSAF képzés alkalmával bírók?

Én most négy magyar lánnyal és két külföldi jelölttel együtt vettem részt a képzésen. Azt egyébként nem tudom, ebből hányan tettek a végén sikeres vizsgát, mivel az eredményeket mindenki külön e-mailben kapja meg.

Úgy tudom, téged vezető bírónak szán a szövetség elnöke, Davide Lacagnina…

Valóban, bár azt hiszem, engem a rúdsport sportdiplomáciai része hosszabb távon jobban érdekel majd. Mint a Magyar Aerobic Szövetség egykori elnöke, úgy gondolom, az eddigi tapasztalataimat, kapcsolatrendszeremet és tudásomat jobban fogom tudni kamatoztatni ezen a téren. Esetleg tanárként vagy elméleti szakemberként, például egy más szerkezetű szabálykódex összeállításában. Tudni kell, hogy a jelenlegi IPSAF szabálykönyv nagyban hasonlít szerkezetileg az aerobic szabálykönyvhöz, csak a tartalma más. Én a magam részéről hasznosnak tartanám, ha készülne egy olyan kódex is, ami nem növekvő pontszám szerint sorolja fel az elemeket, hanem aszerint, hogy egy-egy trükk miképpen halad az egyszerűbb forma felől a bonyolultabb felé.

Szerinted van esélye annak, hogy ezt a sportot olyan komolyan vegyék nemzetközi szinten is, hogy például olimpiai sportág legyen?

Az aerobic-hoz hasonlóan a rúdsport is alapvetően arra törekszik, hogy a tornasportokhoz tartozzon, ami nagyon helyes, hiszen önálló sportként sosem jutna be az olimpiára. A gond viszont az, hogy a tornasportok száma korlátozott, és csak kieséses alapon lehet bekerülni. Mivel a Nemzetközi Tornaszövetség élén hamarosan elnökváltás fog bekövetkezni, várható, hogy haladóbb szellemű vezetés fog előtérbe kerülni, és így olyan sportok is bekerülhetnek, amiknek eddig esélyük sem volt. Viszont - mint említettem - ehhez valamelyik sportot vagy annak versenyszámát le kell venni a listáról. Na de melyik legyen az? Ezek nem könnyű döntések. Az biztos, hogy 2024 előtt erre nem kerül sor. Ha esetleg Budapest nyerné az olimpia rendezésének jogát, amire azért a visszalépések és a kisebb országok előnyben részesítése miatt van némi esély, akkor meglesz rá a joga, hogy saját sportot juttasson be az olimpiára. Viszont erre már rég kellett volna pályázni. A másik probléma pedig az utánpótlás hiánya. Az aerobic területén ez itthoni viszonylatban minimum ezer fő. Úgy látom, a rúdsport még messze nem tart itt. Szerintem a reális az inkább 2030-2040.

Viszont a szabályok már most is egyre konkrétabbak kezdenek lenni…

Igen, ez egy örök kérdés, hogy szórakoztató legyen-e egy sportág a közönség számára, vagy elmegy-e inkább teljesen a szakmai irányba. Az aerobic például - amit korábban őrjöngő szurkolók hada kísért - a kétezres évek elején pont emiatt a túlszabályozottság, perfekcionizmusra való törekvés miatt veszitett a látogatottságából. Akárhogy is, ha a nézői értékítélet és a bírói eltér egymástól, az nem jó. Szerintem a legfontosabb, hogy a szabályok egyszerűek és egyértelműek legyenek, csak így érvényesülhet a fair bírálat és a verseny tisztaságának elve. És éppen ezért is kezdenek egyre inkább háttérbe szorulni a pontozásos sportágak, helyettük pedig előtérbe a mérhető teljesítményen alapulók. 

Ilyen keretek között van-e még egyáltalán helye az egyéniségnek?

A karakter mindig is nagyon fontos szerepet fog játszani, mert pont az érzület, a lelkület és az előadásmód az, ami megkülönbözteti az egyik versenyzőt a másiktól. És ha tetszik, ha nem, ennek a művészi hatásnak ugyanúgy része az esztétikum is. Vagyis egy idő után oda fog jutni a rúdsport, hogy már nem mindegy, milyen testalkatú például egy versenyző.

Ha nem a versenysport jellegét nézzük, szerinted lenne létjogosultsága mondjuk az iskolai képzésben a rúdfitnesznek?

Szerintem minden sportnak van helye, inkább az érdeklődés meg a költségek határozzák meg, mi is kerülhet be ténylegesen. Feltéve, hogy a megfelelő alapokat elsajátítják, nem tartom veszélyes sportágnak, és nagyon sok kimenetelű lehet.

Még egy mondat erejéig visszatérve a bíráskodásra: Te szigorú bíró vagy?

Inkább a középmezőnybe sorolnám magam. A pontozásos sportokban igen gyakori a pozícióharc miatt, hogy ha valami nem egyértelmű, inkább levonnak. Én inkább nem, mert szerintem ilyenkor a versenyző javára kell ítélni. De tapasztaltam, hogy vannak nálam szigorúbb bírók is. Majd kiderül december 10-11-én a firenzében rendezendő világbajnokságon...

Fotók: IPSAF, Katus Tamás, North Pole Championship 2016

Szerző: VE


Hozzászólások


További kapcsolódó bejegyzések

2017
JÚL
14.

The IT guy who became a pole sport world champion - interview with Andrii Kopyniak

Daytime he's an IT specialist, while after work he leaves for workout. With only 2 hours training per a week on the pole, he managed to become a pole sport world champion. Not mentioning, he's a genuine cavalier: he's on time and opens the door in front of me. We had an interview with Andrii Kopyniak, the current IPSAF world champion in Budapest, during the IPSAF European Championship.


2017
JÚL
14.

Az ukrán programozó, aki rúdsport világbajnok lett - interjú Andrii Kopyniakkal

Napközben a gépet bűvöli, és mindössze heti két órányi rúdtánctermi edzéssel képes volt eljutni a világbajnoki címig. Nem mellesleg pontos, és kinyitja az ajtót a nő előtt. Andrii Kopyniakkal, az ukrán rúdsport egyik kiemelkedő egyéniségével beszélgettünk a júniusi budapesti IPSAF Európa Bajnokságon.


2017
JÚN
04.

IPSAF European Championship 2017

On 10-11 June, Hungary will host IPSAF's European Championship! 

Venue: Europa Congress Center Budapest (Hárshegyi út 5-7., 1021 Budapest, Hungary)

More info on the event's FB page!


KATEGÓRIÁK

HÍREK »
SZTORIK »
RÚD+TE »
TIPPEK »

SZAVAZZ!

Te milyen ziát használsz?

iTac
Dry Hands
White Chalk
LupitPole párnácska
Dew Point
Váltogatom
Semmit
Nem tudom
Más

SZAVAZOK!

LEGNÉPSZERŰBB CIKKEK

ESEMÉNY NAPTÁR

ESEMÉNYEK

Facebook

Instagram

Kövess Instagrammon!

Értesülj elsőként!

Ha az elsők között szeretnél értesülni a legújabb rudas hírekről, iratkozz fel időszaki hírlevelünkre!

Küldj nekünk történetet!

Van olyan rudas híred vagy történeted, amit megosztanál? Küldd el az info@rudvilag.hu címre!