2016
ÁPR
01.

Milyen rudat válasszak otthonra?

Rengetegen kérdezitek tőlünk, milyen rudat érdemes otthonra választani. Mostani cikkünkben adunk pár hasznos döntési szempontot és tippet, ami remélhetőleg segít eligazodni az egyre burjánzó rúddzsungelben.

1. Hova kerülne a rúd?

A legfontosabb a helyszín felmérése, hogy pontosan hová is szeretnénk elhelyezni álmaink rúdját. Már kezdőként is érdemes a későbbi ambícióinkra is gondolni, és arra, hogy elég hely legyen a lendületesebb figurákhoz. Jelen sorok szerzője már rúgott ki stúdióban ablaküveget egy lendületesebb spirál (repülő macska) kivitelezése során. Éppen ezért a falaktól és egyéb berendezési tárgyaktól való távolságot semmiképpen ne hagyjuk figyelmen kívül. Minimum másfél méter, de inkább több az, ami szükséges.

2. Milyen hosszú rudat vegyünk?

Természetesen az ideális az lenne, ha otthon is versenykörülmények között gyakorolhatnánk, de hát ez még a stúdiókban is ritkán jön össze, nemhogy a négy fal között. Mi több, a gyártók sem kifejezetten erre szakosodtak, hanem a szokványos belmagasságokra, ami 2,7-3,5 m közti magasságot jelent. Bár 2,1 m-es hosszúságtól már kapható rúd, 2,7 m alatt nemigen érdemes rudat választani, mert akkor igen korlátozott lesz a rajta végrehajtható elemek száma, és két lelkiismeretes mászás után egyszerűen „elfogy” a rúd. Ez pedig egy bizonyos tudásszint felett már nagyon tud zavarni, hiszen számos lefelé vagy felfelé haladó kombináció emiatt nem gyakorolható otthoni környezetben. Tehát a rúd kiválasztásánál igen fontos a magasság! Azt is érdemes figyelembe venni a tervezéskor, hogy a „konfekcióméret” – vagyis a szabvány méretű rúd - mindig olcsóbb (már csak amiatt is, hogy rövidebb, mint az egyedi méretre gyártott darabok). Bizonyos magasságig természetesen a mobilrudak alapkészletén felül rendelhető toldókkal is megoldható a magassági probléma, ami némi extra költséggel fog járni (egy toldó ára kb. 15-20 ezer Ft). Akárhogy is, még így is feltehetően jóval kevesebbe fog kerülni, mintha 3,2 m feletti rúdra lenne szükségünk.

3. Milyen legyen a padló és a plafon?

A padló teljesen ízlés kérdése, bár betonon, csempén és padlószőnyegen mi nem kifejezetten javasoljuk a rúd elhelyezését (a csempe hideg és a fugák miatt kényelmetlen lehet, utóbbi meg egy-egy érkezésnél garantáltan levámolja a bőrünk egy részét – a betont meg, reméljük, nem kell magyarázni, annak mindkét baja megvan). A legtöbb helyen parketta vagy laminált padlóburkolat a padló. Természetesen az ideális egy viszonylagosan rugalmas táncpadló lenne, de hát az luxus. Nagyon fontos, hogy a padló fix legyen, tehát például szőnyegre nem lehet rudat rögzíteni, mert akkor a rúd az első bátrabb trükknél ki fog esni a helyéről. És gondolom, Ti sem szeretnétek fail rúdtánc videók szereplői lenni!

Ugyanez a helyzet a plafonnal. Álmennyezetre tilos rudat rögzíteni! Megoldás lehet (bár nem kifejezetten esztétikus) az álmennyezet átfúrása és a „végső” plafonhoz rögzítés, esetleg az álmennyezet alatt keresztbe egy merevítő-szerkezet felépítése (ez se nem olcsó, se nem esztétikus, de hát ha az ember egyszer rúdtáncolni akar, akkor semmi sem állíthatja meg).

Főleg albérletben lakók részéről merül fel többször kérdésként), hogy melyik az a rúd, amelyik nem hagy nyomot a plafonon / padlón? Válaszunk: a mobilrudak, mert azok más technikával rögzülnek, mint a fixek. És ez rögtön el is vezet a következő kérdéshez.

3. Mobil vagy fix rudat válasszunk?

Először is tisztázzuk, melyik alatt mit értünk! Fix a rúd, ha méretre van szabva (centire pontosan), és felül-alul (esetleg csak felül) fix módon rögzítve van. Mobil a rúd, ha LEGO-szerűen összerakható, és az ún. rugós technikával feszül ki a plafon és a padló között.

Sokan egyedül a fix rúdban bíznak, hiszen az „alul-felül be van fúrva”. Nem tagadjuk, ebben rejlik némi igazság, bár ha egy fix rúd rosszul van rögzítve, az is mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül kiszakadhat a helyéről. (Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy a szakszerű beszerelés fontosságát hangsúlyozzuk. Ne sajnáljuk a saját biztonságunkra a minimális plusz kiadást, ami ezzel jár – a kórházi kezelés biztosan többe fog kerülni.)

Tehát, aki a fix rúdban bízik, és ettől nyugszik meg a lelke, az gyártassa le azt méretre, és maradjon annál. Aki pedig a modern technikában, az nyugodtan válasszon mobil rudat otthonra. A még hezitálóknak azt javasoljuk, keressenek egy olyan helyet, ahol van mobilrúd, és próbálják ki azt. Sok rúdtánc stúdió használ évek óta mobilrudakat – talán ez is bizonyítja, hogy a fokozott igénybevétel mellett is biztonságosan meg tudnak maradni a helyükön ezek a rudak is. Nem beszélve arról, hogy tényleg alig hagynak nyomot a padlón és a plafonon, mivel a végződéseik rendre szilikon bevonatot is kapnak.

4. Fix vagy fix/forgó?

Kezdetben volt a fix rúd, meg a rúdtánc gyerekcipőben… talán így foglalhatnánk össze a válaszunkat. Manapság csak a házi készítésű táncrudak között találni olyat, ami nem képes forogni is. Az már nyilván eltérő, hogy melyik gyártó hogyan oldja meg a váltást a fix és a forgó rudak között. A legelső megoldások egyike az az volt, hogy a rúd alján a csavarokat ki kellett csavarni, és akkor forgóvá vált az addig fix rúd. (Ezen az elven működik például a LupitPole Classic rúdja meg az X-Pole rúdjai.) Ezzel az egyetlen probléma, hogy megakasztja a gyakorlást, és előbb-utóbb dönteni kell: most egy ideig vagy fixen vagy forgón gyakorlunk, hiszen senki nem akarja trükkönként állítgatni a rudat. Szerencsére ezt a nehézséget nemcsak a gyakorló rudasok, hanem a gyártók is felismerték, és most már léteznek olyan táncrudak, ahol mindössze egyetlen mozdulat műve, hogy a közönség - és a magunk - örömére akár koreó közben is, „észrevétlenül” váltsunk működési módot. 2018-tól várhatóan ez már minden rúdban alapfelszereltség lesz, de legrosszabb esetben is extraként kérhető. A rúdtánc-ipar élenjáró gyártói egyébként is folyamatosan törik a fejüket a lehetetlenen: a rúd legyen könnyű, hosszú, biztonságos, és mégis férjen el egy női táskában...

5. Az olcsó rúd ugyanolyan jó otthonra, mint a drága?

A válasz: alapvetően igen, de azért ezt is érdemes óvatosan kezelni. Mint ahogy autóból – na jó, cipőből - is sokfélét választhatunk sokféle áron, ott sem csak a színt vesszük figyelembe a döntés során (bár…). Tehát a belépő szintű rudak  - értve ezalatt a 45-50 ezer forint körüli termékeket - sem rosszak, csak mások. Igényeinknek és pénztárcánknak megfelelően járjuk körül a kérdést, és döntsünk. A magasabb árkategóriájú rudak (90-100 ezer forint) inkább abban többek, hogy más minőségű a rúd anyaga, esetleg több benne az anyag, szebb a kidolgozása, könnyebben szerelhető, kevesebb utánállítás szükséges, vannak benne stabilizáló extrák, netán vannak a tetejében és az aljában Swarovski kövek (igen, jól olvastátok), és persze a lényeg: esztétikusabb a csomagolása. :)

6. És a pódiumos rúd?

Na igen, a pódiumos rúd, az örök kedvenc… akik még nem tudnák, mi is az: a pódiumos rúd az a rúd, ami egy emelvénybe van beszúrva, és felül nincs rögzítve semmihez. Otthoni gyakorlásra meglehetősen drága (kb. 300 ezer forinttól indul az áruk), fellépésekhez, táborokhoz, egyéb rendezvényekhez viszont kifejezetten ideális, ahol nincs mihez rögzíteni a plafonon a rudat (vagy azért, mert szabadtéri a rendezvény, esetleg túl nagy a belmagasság, vagy éppen álmennyezet van). A pódiumos rúd hátránya viszont éppen maga pódium, ami a magassága (10-30 cm) és a kiterjedése miatt (kb. 160 cm átmérő) bizonyos pózok biztonságos bemutatására nem biztosít elég teret (elsősorban akrobatikus talajelemekre gondolunk itt). Továbbá sokan nehezen barátkoznak meg azzal, hogy mivel a felső vége a rúdnak nem rögzített, ezért kileng, és egy kicsit másfajta biztonságérzetet ad… Ettől függetlenül egy jó minőségű és helyesen összeszerelt(!!!) pódiumos rúd kifejezetten biztonságos gyakorlóeszköz tud lenni. Bizonyos pódiumos rudak (pld. az X-Stage) homokzsákokkal és egyéb nehezékekkel tovább terhelhetők, valamint a pódium alól hosszabbító talpak is kihúzhatók a még nagyobb stabilitás érdekében.

7. 40 mm, 42 mm, 45 mm vagy 50 mm átmérőjű legyen?

Az átmérő sokak számára okoz fejtörést. Történetileg az 50 mm-es rudak tekinthetően hagyományosnak, azonban egy női kéz számára ez sokszor túl vastag. A nemzetközi versenyeken szinte kivétel nélkül 45 mm-es rudakat használnak versenyrúdként, míg hobbi szinten a 42 mm-es rúd tekinthető igazán kényelmesnek, de természetesen ez is ízlés kérdése. A 40 mm-es rudat ritkán használják, és kevesen is gyártanak ilyet. Utóbbi főként a kis kezű lányoknak ajánlott. Bár azt azért hozzátennénk, hogy a világversenyeken a gyerek kategória indulói is ugyanúgy 45 mm-es rudakon versenyeznek, mint a nagyok…

8. Króm, sárgaréz, szilikon – milyen anyagú rudat válasszak?

Nyilván, ha van pink színű, akkor azt. De a viccet félretéve: nálunk alapvetően a polírozott króm és a rozsdamentes acélból készült rudak terjedtek el, míg Amerikában sok helyen találni sárgaréz rudakat is. A színre fújt és a szilikonos rudak mostanság vannak terjedőben, és inkább afféle kísérleti szakaszban tartanak egyelőre, de érdemes lehet azokkal is próbálkozni. E tekintetben hagyatkozzatok a saját megérzéseitekre és tapasztalatotokra, mert bárki bármit mond, mindenkinek más csúszik, és más tapad!

9. Na, és melyik márkájú a legjobb?

Szerintetek melyik márkájú autó a legjobb? Na ugye.

Az online rúdrendelés egyébként kicsit olyan, mint a fapados járatok. Elsőre olcsónak tűnhet az egyik, egészen addig, míg ki nem derül, hogy a szállítási költség több, mint maga a rúd. És erre még rájön a toldó is. Satöbbi. Ezeknek is érdemes alaposan utánajárni rendelés előtt.

10. Akkor most melyiket válasszam?!

Nyilván nem lett sokkal könnyebb a döntés, és tudjuk, hogy úgyis felmerül Bennetek újra a kezdő kérdés. Úgyhogy mi is még egyszer összefoglaljuk az előnyöket és a hátrányokat. Tehát:

FIX

Előny:

- extra biztonságosan rögzíthető

Hátrány:

- nem költöztethető, csak a rúd rövidítésével (nem hosszabbítható)
- mivel méretre készül, általában drágább, mint a mobil rudak
- nem szedhető darabokra, nehezen mozgatható / szállítható

MOBIL

Előny:

- bizonyos mérettartományban szabadon változtatható a magassága, emiatt „költöztethető”
- a legkönnyebben hozzáférhető, megfelel egy általános lakás belmagasságának a mérettartománya
- nem hagy nyomot a plafonon, sem a padlón
- könnyen össze- és szétszerelhető
- középkategóriás áron kapható
- nem túl nehéz

Hátrány:

- részekből áll (bár ezeknél az illesztéseket már szépen eldolgozzák lekerekítéssel, így nem is lehet őket érezni)
- van, akinek nem ad elég biztonságot a tudat, hogy nincs alul-felül befúrva

PÓDIUMOS

Előny:

- viszonylag könnyen hordozható és könnyen összeállítható
- általában adnak hozzá speciális szállító tokokat

- nem kell hozzá felső rögzítési pont (álmennyezet, nagy belmagasság, szabadtéri használat esetén ideális)

Hátrány:

- valamennyi rúd közül a legdrágább
- viszonylag nagy a tömege (50-120 kg között, típustól függően)
- a pódium néha zavarónak bizonyulhat egyes akrobatikus trükkök esetén
- a felső részén kileng kicsit

+1. Ha már sikerült dönteni és megérkezett álmaink rúdja, még néhány megszívlelendő hasznos tanács:

Szépen kérünk Benneteket, ne essetek neki magatok a szerelésnek saját briliáns logikátok szerint, hanem olvassátok el a használati útmutatót előtte alaposan, és nézzétek meg a kapcsolódó videókat is a gyártók oldalán! A legtöbb rúd összeszerelése teljesen magától értetődőnek látszik ezek nélkül is, ám ha egyetlen fontos lépés (csavarhúzás) kimarad, abból komoly baj lehet!

A rúd nem játék, használjátok biztonsággal otthon is! A legjobb, ha valaki végig ott van körülöttetek. Ez az illető lehetőség szerint ne a kedvenc háziállatotok (teszem azt, aranyhalatok) legyen, hanem valaki, aki szükség esetén segítséget tud hívni, tud asszisztálni! Még a legprofibbakkal is megesik, hogy megcsúsznak, elvesztik az egyensúlyukat, hát legyetek Ti is különösen körültekintőek!

Ps.: A matrac sem butaság…

Reméljük, cikkünk segít eligazodni a rúdválasztás útvesztőjében! Amennyiben további kérdésetek lenne vagy rendelnétek, írjatok bátran az info@rudvilag.hu címre, és látogassatok el a Rúdvilág webshopjába.

 

Szerző: VE


Hozzászólások


További kapcsolódó bejegyzések

2019
ÁPR
26.

„Amikor kilépsz a saját komfortzónádból, az az igaz”

Every dream begins with one step – mára ez lett Floch Detty, alias PoleBernadett szlogenje, aki még csak 22 éves, de már kétszeres junior rúdsport-világbajnok, kétszeres Pole Theatre Hungary Pro Comedy nyertes, és pár hete a Pole Theatre World versenyén is elhozta a Pro Comedy kategóriagyőzelmet. Bettivel a verseny előtt beszélgettünk.


2018
AUG
26.

Három vagány rudas lány Londonban

Mertek nagyot álmodni, és világgá menni. Láttak, tanultak, tapasztaltak. Volt, aki maradt, más hazajött, azonban mindhárman sok-sok új tapasztalattal lettek gazdagabbak. Három magyar származású rúdtánc-oktatóval beszélgettünk, akik különböző okokból Londonban kötöttek ki. Tamás Andi riportja.


KATEGÓRIÁK

HÍREK »
SZTORIK »
RÚD+TE »
TIPPEK »

SZAVAZZ!

Te milyen ziát használsz?

iTac
Dry Hands
White Chalk
LupitPole párnácska
Dew Point
Váltogatom
Semmit
Nem tudom
Más

SZAVAZOK!

LEGNÉPSZERŰBB CIKKEK

ESEMÉNY NAPTÁR

ESEMÉNYEK

Facebook

Instagram

Kövess Instagrammon!

Értesülj elsőként!

Ha az elsők között szeretnél értesülni a legújabb rudas hírekről, iratkozz fel időszaki hírlevelünkre!

Küldj nekünk történetet!

Van olyan rudas híred vagy történeted, amit megosztanál? Küldd el az info@rudvilag.hu címre!