2016
FEB
11.

"Akármit csinálsz, én bízom benned" - interjú Alex Shchukinnal a prágai Pole Dance Championship kapcsán

Táncos volt, majd villámgyorsan megtanult rúdtáncolni. Aztán nyert pár világbajnokságot. Most pedig saját versenyt szervez. Alex Shchukint faggattuk a február 26-án Prágában megrendezésre kerülő Pole Dance Championship kapcsán.

Mi adta az ötletet, hogy saját versenyt szervezz Pole Dance Championship néven?

Sajnos jelenleg nincs olyan verseny, ahol én magam tudnék indulni. Ezt a problémát már sokszor felvetettem más rudasoknak is - és mindannyian osztották a véleményemet. Mi mindannyian szeretnénk versenyezni, és erre szükségünk is van, azonban a szervezés egyes részletei számos kívánnivalót hagynak maguk után (helyszín, fények, felvétel, nem igazságos zsűrizés, a versenyzők egyenlőtlen megítélése, stb). Én azt vallom, hogy ha más nem képes rá, akkor megcsinálom én.

És miért éppen Prága lett a kiszemelt helyszín?

Imádom Prágát: tökéletes város két különböző világ - a klasszikus nyugati (ideértve Európát, az USÁ-t és Ausztráliát, stb.), valamint a keleti (Ukrajna, Oroszország, Japán, Korea) - között. Lélegzetelállítóan szép hely, megfizethető és barátságos. Ráadásul - és ez rendkívül fontos volt számomra - itt rátaláltam egy felelősségteljes és kreatív szervezőre is: Olgára, a Cseh Rúdsport Szövetség elnökére. Ő volt az első és egyetlen, akivel megosztottam a verseny ötletét.

Azt áruld el, hogyan tudtál ennyi híres rudast rávenni arra, hogy induljon a versenyeden?

Őszintén szólva, nem kellett győzködnöm őket. Tetszett nekik az ötlet, és mikor szemtől szembe meséltem nekik arról, hogy miről is fog szólni ez a verseny, sokan csak annyit mondtak: akármit is csinálsz, én bízom benned. Bevallom, pár ember, akire számítottam, különböző, általam kevésbé érthető okokra hivatkozva nem indult. De hát nekem nem csak a legjobbakra, hanem a legbátrabbakra is szükségem van. És ők azok, akik most itt lesznek.

A döntőben rengeteg különböző stílusban mozgó, ám kivétel nélkül tehetséges táncost fogunk látni. Miként lehet őket egyáltalán összehasonlítani majd a zsűrizés során?

Épp ez a lényeg! Nem fogjuk őket rangsorolni. A zsűritagok nem fognak se pontozni, se jegyzetelni. Ha lement az összes produkció, akkor összeülünk, és átbeszéljük egyesével az előadásokat, aztán döntünk, ki lesz a nyertes. Mindenki más pedig ezüstérmes lesz. Nyilván ez a zsűrizési módszer sem tökéletes. Éppen ezért lesz egy plusz nyertes is - mégpedig az, aki a közönség szívét is meghódítja. Hogy a közönségkedvencre miként lehet majd szavazni, azt kicsit később tesszük közzé.

Ha már szív: számtalan Insta posztod van, ami a szeretetről (“love”) szól. Úgy tűnik, ez az érzés nagyon fontos számodra. Ezért választottad a 2016-os verseny témájául is?

Első alkalommal a lehető legegyszerűbb és mindenki számára legkönnyebben érthető érzést szerettük feldolgozandó témának választani. De majd az az itt látható előadásokból is ki fog derülni, a legtöbben ezt az érzést a legváratlanabb módokon dolgozták fel. Visszatérve: igen, nekem a szeretet rendkívül fontos. Szeretem a családomat, szeretem a munkámat, és szeretem az életet.

Elnézve a rangos indulói listát: nem hivatásos táncosoknak is van esélyük bejutni a döntőbe?

Honnantól számít valaki profi táncosnak? Mivel rúdtáncban egyelőre nem szerezhető diploma, ezért profi táncosnak én azokat tartom, akik a táncból élnek. Ennek ellenére ez sem pontos meghatározás. Ezért is nehéz megmondani, hogy ki profi, és ki nem. Egyesek szerint túl sok híres rudast juttattunk be a döntőbe. Azonban ha valaki alaposabban megnézi a teljes mezőny névsorát, láthatja, hogy vannak, akik híresek, mégis kiszorultak, és fordítva.

A videós előselejtező során mi volt a fő szempont, kiből válhatott döntős?

Azt néztük, kinek van tehetsége, és mellette még egyénisége is. A zsűriben az egyik tag egyáltalán nem konyít a rúdtánchoz, így az ő véleménye kifejezetten érdekes volt számunkra. Általa úgymond egy kívülálló szemén keresztül kapunk visszajelzést a szakmánkről. Ezek által a visszacsatolások által pedig még népszerűbbé tehetjük a rúdtáncot.

Milyen elvárásaid vannak a versennyel kapcsolatban?

Nagyon magas színvonalú előadásokat várok, amik világszerte magasra teszik a mércét a rudasok körében. A résztvevőinktől nemcsak a legújabb trükköket és átmeneteket láthatja majd a közönség, hanem ami a legfontosabb: a show-t. Reményeim szerint a verseny nem csak azok számára lesz vonzó, akik rúdtáncolnak, hanem más táncosok számára is. És ami a legfontosabb: egy átlagember számára is, aki erre - hasonlóan a cirkuszhoz, a színházi előadáshoz vagy tévé show-khoz - mint a szórakoztatás egyik színvonalas formájára tekint.

Ha neked kellene most indulnod a Pole Dance Championship-en, mivel lépnél színpadra?

Ó, hát én is rengeteget fogok fellépni ezen az estén… ha egyszer színpadot látok, képtelen vagyok kihagyni, hogy szerepeljek! Az önálló produkciómban az élet szeretetéről fogok “beszélni”. Egy lányról fog szólni, aki azért vágyik a halálra, mert magányosnak és elveszettnek érzi magát. Én leszek a gonosz szellem, aki visszahozza őt. Remélem, a feleségem hajlandó lesz közreműködni benne - bár ő alapvetően a kulisszák mögött fog tevékenykedni.

Szerző: VE


Hozzászólások


További kapcsolódó bejegyzések

2018
MÁJ
01.

Alex Shchukin - Pole Artistry workshop

Alex SHCHUKIN workshopok (2018. május 6.)

17:00-18:30 Trükkök és kombók (90 perc) 
18:45-20:15 Pole Artistry (90 perc)

Helyszín: Rúdvilág Stúdió (1143 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Árak: 1 workshop = 21 000 Ft, 2 workshop = 41 000 Ft

Jelentkezni az http://poletheatrehungary.com/hu/workshop oldalon tudtok. A jelentkezés a workshop árának kifizetésével válik érvényessé.

1-2-3 fős magánórákra is van lehetőség, az árakról érdeklődj az info@poletheatrehungary.com címen!

- - -

Alex SHCHUKIN workshops (6 May 2018)

17:00-18:30 Tricks and combos (90 min)
18:45-20:15 Pole Artistry (90 min)

Venue: Rúdvilág Stúdió (1143 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Prices: 1 workshop = EUR 65, 2 workshops = EUR 125

Privates and semi-privates are also available! Inquire by e-mail: info@poletheatrehungary.com


KATEGÓRIÁK

HÍREK »
SZTORIK »
RÚD+TE »
TIPPEK »

SZAVAZZ!

Te milyen ziát használsz?

iTac
Dry Hands
White Chalk
LupitPole párnácska
Dew Point
Váltogatom
Semmit
Nem tudom
Más

SZAVAZOK!

LEGNÉPSZERŰBB CIKKEK

ESEMÉNY NAPTÁR

Facebook

Instagram

Kövess Instagrammon!

Értesülj elsőként!

Ha az elsők között szeretnél értesülni a legújabb rudas hírekről, iratkozz fel időszaki hírlevelünkre!

Küldj nekünk történetet!

Van olyan rudas híred vagy történeted, amit megosztanál? Küldd el az info@rudvilag.hu címre!