2015
NOV
19.

„Ukrajnában az emberek nem tudják, mi a különbség a rúdtánc és a vetkőzés között”

​Alex Shchukin egy kis ukrajnai településről indult, hogy tánctudásával meghódítsa a világot. Végül rúdtáncos lett. Alig egy év gyakorlás után már Londonban világbajnoki címet nyert az akkor először indított férfi kategóriában. Pályájáról, sikereiről és a buktatókról kérdeztük.

​Alex Shchukin egy kis ukrajnai településről indult, hogy tánctudásával meghódítsa a világot. Végül rúdtáncos lett. Alig egy év gyakorlás után már Londonban világbajnoki címet nyert az akkor először indított férfi kategóriában. Pályájáról, sikereiről és a buktatókról kérdeztük.

- Honnan jött a rúdtánc ötlete Nálad?

- A feleségem rúdtáncot tanít, közös tánciskolánk van. Mikor külföldön volt, párszor helyettesítettem az óráit. De még így is négy évembe került, hogy komolyan vegyem. A feleségem lebetegedett, és fel akartam vidítani, így titokban jelentkeztem egy rúdversenyre. Akkoriban még nem sokat tudtam az egészről, így rögtön az első szimpatikusnak tűnő bajnokságra bejelentkeztem. Ez a zürichi VB volt. Bronzérmes lettem életem második versenyén.

- Azóta számos további bajnokságot nyertél, így az ausztrál nemzeti bajnokságot, Szingapúrból pedig ezüstéremmel távoztál, majd Londonban világbajnokságot nyertél. Milyen célok lebegnek még a szemed előtt?

- Szeretnék minden tőlem telhetőt megtenni annak érdekében, hogy a rúdtánc elfogadott és népszerű legyen. Egy időben a tévében is dolgoztam, ott például egyáltalán nem esik szó erről a sportról. Célom, hogy a rúdtánc megjelenjen videoklipekben (na persze nem Rihanna vonaglós stílusában), a táncos tévéműsorokban és a fitnesz lapok képgalériáiban.

- Férfi rúdtáncosként találkoztál-e valaha is előítéletekkel?

- Mikor Kijevben megnyitott egy hatalmas sztriptíz klub, naponta legalább két hívást kaptam különféle menedzserektől, akik mind arra próbáltak rávenni, hogy lépjek fel. Ukrajnában még mindig nem tudják az emberek, mi a különbség a rúdtánc és a vetkőzés között.

- A feleségedet is egy tehetségkutató műsorban ismerted meg. Ő is foglalkozik rúdtánccal?

- Igen, rúdtáncot tanít. Próbáltam rábeszélni, hogy csináljunk egy közös videót, de azt mondta, még nincs felkészülve arra, hogy váljon (nevet).

- Jelenleg sokféle különböző stílus létezik a rudas sporton belül (chinese pole, street art, stb.) Mit gondolsz, kiforrja-e magát ezekből a későbbiekben egy egységes stílus?

- Ha kevesebb lenne ezekből a mikroműfajokból, a rúdtánc sokkal hamarabb népszerűvé válhatna. Véleményem szerint minden rúdtáncosnak egyaránt el kellene sajátítania az erő-, a hajlékonysági és táncos elemeket. Ugyanis az említett stíluskategóriák igazából a lustaság leplezésére szolgálnak: ha nincs kedvem megtanulni a rúdon kézenállni, akkor egzotikus műfajnak hívom, amit művelek, ha nem akarok fonji-t csinálni, akkor pole art-nak, ha meg lusta vagyok táncórákat venni, akkor street art-nak? Az én szememben mindössze két műfaj létezik: a cirkuszokból ismert chinese pole és a rúdtánc.

- Melyik az a terület, ahol még Neked is fejlődnöd kell?

- A háthajlékonyság az én Achilles-sarkam. A rúdtánc napról napra egyre több elvárást támaszt a versenyzőkkel szemben. Mi, akik nem kora gyermekkorunktól sportolunk, gyakorlatilag meg kell, hogy erőszakoljuk a testünket. Az én hátam sohasem volt hajlékony, ezért az izmaimat apránként kell „betörnöm”. Nem könnyű ez: minden egyes milliméternyi előrehaladást hetekig tartó fájdalom kísér.

- Melyik volt az a trükk, amire a legbüszkébb voltál, hogy megtanultad?

- A díva, amit függőleges spárgának is hívnak: az alul levő lábbal térd alatt kell megtámasztani tartani a rudat, a felsővel meg kifeszülni a rúdon. Utálom a bőrt lenyúzó trükköket, de nem lehet mindig csak erőelemekkel fellépni. A sok gyakorlás következtében a térdem alatt három hónapig nem akart eltűnni a zúzódás. Mikor végre meg tudtam csinálni, én voltam a földkerekség legboldogabb embere. Ami a nehéznek tartott szaltókat illeti, többségük elsőre sikerült.

- Ha csak egyetlen szempontot emelhetnél ki, ami egy színpadi produkcióban fontos, mi lenne az?

- A zenére muszáj figyelni. Ha semmit sem tudsz, de azt zenére csinálod, a közönség le sem fogja tudni venni rólad a szemét.

Szerző: VE


Hozzászólások


További kapcsolódó bejegyzések

2018
NOV
06.

"Minden este kockára teszem az életemet" - interjú Saulo Sarmientoval

Nemcsak a nők, de a férfiak is elismeréssel adóznak a kinézetének. Kettőből sosem tud választani, és csak heti egyszer eszik édességet. Imádnivalóan kíváncsi, miközben végtelenül inspiráló és nyitott. Saulo Sarmientoval, a Cirque de Soleil lengőrúd-művészével beszélgettünk hol a kocsiban, hol a Gellérthegy oldalában sétálva, hol éppen egy isteni túrógombóc mellett…


2018
MÁJ
01.

Alex Shchukin - Pole Artistry workshop

Alex SHCHUKIN workshopok (2018. május 6.)

17:00-18:30 Trükkök és kombók (90 perc) 
18:45-20:15 Pole Artistry (90 perc)

Helyszín: Rúdvilág Stúdió (1143 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Árak: 1 workshop = 21 000 Ft, 2 workshop = 41 000 Ft

Jelentkezni az http://poletheatrehungary.com/hu/workshop oldalon tudtok. A jelentkezés a workshop árának kifizetésével válik érvényessé.

1-2-3 fős magánórákra is van lehetőség, az árakról érdeklődj az info@poletheatrehungary.com címen!

- - -

Alex SHCHUKIN workshops (6 May 2018)

17:00-18:30 Tricks and combos (90 min)
18:45-20:15 Pole Artistry (90 min)

Venue: Rúdvilág Stúdió (1143 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Prices: 1 workshop = EUR 65, 2 workshops = EUR 125

Privates and semi-privates are also available! Inquire by e-mail: info@poletheatrehungary.com


KATEGÓRIÁK

HÍREK »
SZTORIK »
RÚD+TE »
TIPPEK »

SZAVAZZ!

Te milyen ziát használsz?

iTac
Dry Hands
White Chalk
LupitPole párnácska
Dew Point
Váltogatom
Semmit
Nem tudom
Más

SZAVAZOK!

LEGNÉPSZERŰBB CIKKEK

ESEMÉNY NAPTÁR

Facebook

Instagram

Kövess Instagrammon!

Értesülj elsőként!

Ha az elsők között szeretnél értesülni a legújabb rudas hírekről, iratkozz fel időszaki hírlevelünkre!

Küldj nekünk történetet!

Van olyan rudas híred vagy történeted, amit megosztanál? Küldd el az info@rudvilag.hu címre!