2016
ÁPR
06.

Nyújtásra mindig legyen idő!

A nyújtást szívesen ellógjuk az edzés végén, és talán ez az, amire a leginkább sajnáljuk az időt. Mégis, miért fontos, és mik azok a rendkívül egyszerű gyakorlatok, amikkel viszonylag rövid idő alatt is látványos eredményt lehet elérni? Ezúttal Aleska Sáfrány Emese tippjeit osztjuk meg veletek, aki egyben elárulja azt is, miért érdemes időt szánni a stretchingre.

A nyújtás a testmozgás mellett szinte ugyanolyan fontos izmaink számára. A nyújtás hatására nő az izom mozgástartománya, ebből következik, hogy hatékonyabb és könnyedebb lesz a mozgásunk. Emellett kevesen tudják, de a nyújtás gyorsítja a szervezet edzés, illetve verseny utáni regenerációját is. Tehát semmiképpen ne hagyjuk ki!

Fontos, hogy a nyújtást mindig előzze meg alapos bemelegítés, és ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre is. Hidegben nem ajánlott nyújtani, mert könnyedén megsérülhetnek a szalagok, így nyár kivételével tilos ablakot nyitni, miközben nyújtasz, mert a szalag és az izom, nyújtás közben érzékenyen reagál a hirtelen hőmérséklet-lehűlésre!

A következőkben bemutatok négy olyan egyéni és egy páros gyakorlatot, ami egyszerre erősítés és nyújtás is, egyúttal tökéletesek bemelegítésre.

Néhány jó tanács, mielőtt nekivágnánk: nagyon fontos, hogy elegendő időt szánjunk a gyakorlatokra, és ezáltal magunkra is. Minden alkalommal, mielőtt mozgásba kezdünk, azt előzze meg alapos bemelegítés, minden testrészünket mozgassuk át. Ne feledkezzünk meg levegőt is venni a gyakorlatok közben, egyenletesen szívjuk be és fújjuk is ki a levegőt.

Ez a gyakorlat kitűnően átmozgatja a gerincünket, miközben lazít is. Finoman meghajlítja a gerincet, feloldja a csigolyákat összekapcsoló izmokban és szalagokban fennálló feszültséget.

Első gyakorlat: Cicahát

Kiindulópozíció: ereszkedjünk négykézlábra, térdeink közvetlenül a csípőízület alatt, továbbá a kézfej a vállízüket alatt helyezkedjen el. Gerincünk legyen optimálisan egyenes tartásában, fejünk legyen a gerincünk meghosszabbítása, ha a szemünkkel a talajt nézzük, segít, hogy a fejünket egyenesen tartsuk.

1: Vegyünk egy nagy levegőt és kezdjük csigolyáról csigolyára domborítani a hátunkkal, mintha egy fémlapot a két végénél összenyomnánk. Fejünkkel nézzük a combunkat, farokcsontunkat billentsük lefelé.

2: Majd a domború pozícióba érkezve fújjuk ki a levegőt.

3: Végül ugyanúgy, csigolyáról csigolyára, érkeztünk vissza a kiinduló helyzetbe.

Ismétlési szám: 3-5

 

Második gyakorlat: Térdemelés négykézláb

Kiindulópozíció: ennél a gyakorlatnál is, akárcsak az elsőnél, álljunk négykézláb. Győződjünk meg róla, hogy végtagjaink a megfelelő helyzetben vannak, azaz a tenyerünk legyen a váll alatt, a térd a csípő alatt. Tekintetunk végig a földre szegeződjön.

1: Szorítsuk össze fenekünket, feszítsük be a hasizmot.

2: Térdünket emeljük el a talajtól pár centiméterrel. Tartsuk meg ezt a pózt 30 másodpercig, később emelhetjük 60 másodpercre. Minél közelebb van a térd a talajhoz az elemelést követően, annál hatékonyabb a gyakorlat.

3: Ereszkedjünk vissza a kiindulópózba, és puhán tegyük le a térdünket!

Ismétlési szám: 5-8

 

Harmadik gyakorlat: Comberősítés tevepózban

Ez a gyakorlat kitűnő combformáló, és kimondottan egyszerű.

Kiindulópozíció: térdeljünk le, térdünk a csípőízüket alatt helyezkedjen el. Tekintetünket szegezzük előre. Karunkat nyújtsunk ki merőlegesen a talajra, és gyakorlat közben végig tartsuk is így meg.

1: Térdízületből ereszkedjünk kissé hátra, de csak addig, míg túlságosan nem feszül a térdünk, közben végig szorítsuk a fenekünket, és tartsuk egyenesen a hátunkat. Csípőízületből semmiképp ne dolgozzunk!

2:  Szép lassan jöjjünk vissza a kiindulópózba.

Ismétlési szám: 8-10

 

Negyedik gyakorlat: Nyújtás tevepózban

A tevepóz erőteljes nyújtást biztosít a gerincnek, mégsem túl nehéz. Törekedjünk a lassú mozgásra, ne akarjunk hirtelen hátrahajolni!

Kiindulópóz: ugyanabból a pózból indulunk, mint a 3. gyakorlatnál.

1: Szép lassan kezdjünk hátrahajolni, miközben kifújjuk a levegőt, engedjük hátra a fejünket. Vigyük a karunkat a hátunk mögé, és fogjuk meg a lábfejünk sarkát. Ha esetleg nem megy, csak addig hajoljunk, míg  kényelmesen megy. A csípőnket próbáljuk felfelé nyújtani.

2: 15 másodpercig maradjunk a pózban.

3: Belégzésre emeljük a kezünket, majd fejünket és törzsünket, és térjünk vissza a kiindulási pózba.

Ismétlési szám: 3

 

+1 gyakorlat: Páros nyújtógyakorlat

A páros egyik fele üljön le a földre, húzza közel magához a talpait összezárva, térdét fektesse ki oldalra. Fontos, hogy minden ülőhelyzetben igazítsuk meg a fenekünk, úgymond húzzuk hátra a farizmot, hogy az ülőgumókra kerüljünk, ezáltal lesz gerincünk egyenes tartásában és billen a csípőnk a megfelelő irányba. Majd a páros másik fele szépen kezdje el nyomni a föld irányába a partnere hátát, ott, ahol a “legpúposabb"- vagyis a hát legmagasabb pontját, tartsa ki egyenletesen, folyamatos terheléssel, súlyadással körülbelül egy percig. Ezután szép óvatosan a térdeit helyezze a partnere combja közepére, ezáltal szinte testsúlya 100%-a nehezedik a partnerére, ebben a helyzetben tartsuk további egy percig, majd óvatosan szállunk le. Miután a felső partner leszállt, a lenti jól rázza le a lábát, és jöhet a csere. 

 

Amennyiben szeretnél még több nyújtási trükköt elsajátítani, látogass el Aleska nyújtás / Body Tone workshopjára, ahol megmutatja saját nyújtási trükkjeit. A hangsúly a nyújtáson, erősítésen van, és persze lesz spárga is. Az sem baj, ha még nem megy, ott majd megtanulod!

 

Az Aleska Sáfrány Emese használt különböző módszerekből, technikákból egybegyúrt nyújtásórának következő a felépítése:

Az óra bemelegítéssel kezdődik, ezt követően különféle testhelyzetekben végzik a résztvevők a gyakorlatokat, ahol a nyújtást a test vagy annak egy részének súlya biztosítja.

Az óra második felében páros gyakorlatok következnek, ahol a partner által folyamatos terheléssel-súllyal fokozható a leghatékonyabban a hajlékonyság. Egy-egy ilyen pozíciót egy-két percig tartanak ki.

Az óra páros egyensúlygyakorlatokkal, akrojóga pozíciókkal, vagy egyéb levezetőmozgással zárul.

 

Aleska nyújtás Body Tone workshopjára itt tudtok jelentkezni. Akár már a következő alkalomra is, ami április 16-án lesz!


Hozzászólások


További kapcsolódó bejegyzések

2016
AUG
08.

Újra játék! - Nyerd meg Bendy Kate stretching könyvét dedikálva!

Amilyen erős, olyan hajlékony is. Ismerd meg Bendy Kate nyújtási technikáit! Kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos gyakorlatokat tartalmaz az a könyv, amit Bendy nemrég írt. Ráadásul most dedikálva a Tiéd lehet! Játssz velünk! A részletekért pedig olvass tovább!


2016
MÁJ
01.

Hozd magad egyensúlyba!

Könnyen kibillensz az egyensúlyodból? Akár a lelki, akár a fizikai egyensúlyról beszélünk, mindkettő megtartása és fejlesztése igen fontos feladat lehet. Aleska Sáfrány Emese utóbbihoz kapcsolódó mini tippjeit itt olvashatjátok.


KATEGÓRIÁK

HÍREK »
SZTORIK »
RÚD+TE »
TIPPEK »

SZAVAZZ!

Te milyen ziát használsz?

iTac
Dry Hands
White Chalk
LupitPole párnácska
Dew Point
Váltogatom
Semmit
Nem tudom
Más

SZAVAZOK!

LEGNÉPSZERŰBB CIKKEK

ESEMÉNY NAPTÁR

Facebook

Instagram

Kövess Instagrammon!

Értesülj elsőként!

Ha az elsők között szeretnél értesülni a legújabb rudas hírekről, iratkozz fel időszaki hírlevelünkre!

Küldj nekünk történetet!

Van olyan rudas híred vagy történeted, amit megosztanál? Küldd el az info@rudvilag.hu címre!