2016
ÁPR
23.

Amikor a piros alsónemű kilóg, avagy bírói asszisztens voltam a hétvégén

Két napig az első sorban, a bírói asztalnál ült, mégsem látott semmit a versenyből. Viszont rengeteget tanult, és sok furcsaságot látott. Kremling Virág élménybeszámolója élete második bírói asszisztensi munkájáról.

Hé te, ott! Te, igen te! Hallod? Ébresssztőőőőő! - hasít belém a gondolat kora reggel. Elaludtam. A hétvégi fáradtság nyomai kilós súlyokként húztak vissza az ágyba. A súlyokat viszont jó emlékek, benyomások ellentételezik, így nem bánom az elalvást. A hétvégi Rúdsport Magyar Bajnoskágon voltam önkéntes két teljes napon át. 

Érdekel a versenyek háttere, szeretem látni, mi húzódik meg a színfalak mögött. Szeretem látni a versenyzőket utcai ruhában, smink nélkül, szeretem látni a színpadi és színpad mögötti előkészületeket. Idén is több kategóriában hirdettek lehetőséget önkénteseknek, úgymint rúdtörlő, jegyárusító, nézői koordinátor, bírói segéd, backstage koordinátor, time manager és bemondó. Mivel a tavalyi évben a bírói segéd pozíciót megkedveltem, így idén is erre jelentkeztem. Ez tavaly a pontozólapok bíróktól történő begyűjtését és főbírónak történő leadását jelentette, illetve a kommunikáció segítését a bírók és a személyzet egyéb tagjai között, szükség szerint. Idén is hasonló tevékenységre számítottam, de ezútta még színesebb volt a feladatköröm. 

A bírói sorban kellett helyet foglaljak másodmagammal, és a pontozás teljes adminisztrációját ránk bízták, ami nagyon izgalmasnak bizonyult. A folyamat a lapok begyűjtésével kezdődött. Ezeket - la tavalyi menetrendhez hasonlóan  - le kellett adni a a főbírónak, aki azt ellenőrzés után visszaadta nekem, én pedig a pontokat a megadott módszer szerint összesítettem (levontam, szoroztam, osztottam, mikor mit kellett). A végén minden pontozható részre jutott egy összesített eredmény úgy, mint például kötelező elemek, koreográfia és művészi képességek, technikai kivitelezés és levonások, főbírói levonások. Ezeket az eredményeket a másik segéd még egyszer átszámolta, átnézte, jóváhagyta. Majd kategória szerint felvitte a pontokat egy Excel táblába az adott versenyző neve mellé, és a táblázat ebből kalkulált egy végleges pontszámot. Ezt a pontszámot ezután átadtam a bemondónak, aki közölte a versenyző nevét és pontjait. 

 

Fontos volt a gyorsaság, mert egy versenyzőnyi idő, vagyis kb. három perc jutott az előző versenyző lapjainak teljes kiértékelésére, ellenőrzésére. Így tehát a versenyzők produkcióiról lemaradtunk, mert a pontozó lapokkal voltunk elfoglalva, de ezt egyáltalán nem bántuk, hiszen nagyon érdekes dolgokat tanultunk. Például hogy hiába nagyon szép valakinek a dressze, ha nem a sport filozófiájának, eszméjének megfelelő, akkor azért bizony levonás jár. Valamint azért is, ha valaki késik a színpadról, nem jól tölti ki a kötelező elemek nyomtatáványát (versenyzők, figyelem: ez sajnos elég gyakran előfordult!), mozgás közben kilóg az alsóneműje, vagy átlátszik (mókás volt, amikor egy „red underwear” megjegyzés fogadott az egyik értékelő lapon), és még sorolhatnám. 

Egy szó, mint száz, mindenkinek ajánlom, aki kicsit is érdeklődik a rúdsport iránt, hogy egyszer életében vegyen részt önkéntesként egy ilyen versenyen, mert sok-sok élménnyel, inspirációval térhet haza. Ja és utána ajánlott kis pihenőt tartani. ☺

Szerző: Kremling Virág


Hozzászólások


További kapcsolódó bejegyzések

2018
JAN
02.

Rúdsport Magyar Bajnokság 2018

2018-ban is megrendezésre kerül a Rúdsport Magyar Bajnokság, az IPSF hivatalos nemzeti kvalifikációs versenye.


2017
JÚN
01.

„Mindig azt nézzük, hogy lehetne egy adott trükköt nehezebbé tenni”

Egyikük még a kéttannyelvű gimnázium padjait koptatja, másikuk pedig saját stúdiójában az ízületeit. Ami közös bennük, hogy mindketten megszállottak, és csakis a legjobbal érik be. Számtalan új duóelem fűződik a nevükhöz, a többszörös világbajnok, Rafaela Montanaro is rendszeresen lájkolja a posztjaikat. A jelenlegi magyar duóbajnokokkal, Makovinyi Tiffanyval és Kascsák Jenniferrel beszélgettünk szerdai pihenőnapjukon.


KATEGÓRIÁK

HÍREK »
SZTORIK »
RÚD+TE »
TIPPEK »

SZAVAZZ!

Te milyen ziát használsz?

iTac
Dry Hands
White Chalk
LupitPole párnácska
Dew Point
Váltogatom
Semmit
Nem tudom
Más

SZAVAZOK!

LEGNÉPSZERŰBB CIKKEK

ESEMÉNY NAPTÁR

Facebook

Instagram

Kövess Instagrammon!

Értesülj elsőként!

Ha az elsők között szeretnél értesülni a legújabb rudas hírekről, iratkozz fel időszaki hírlevelünkre!

Küldj nekünk történetet!

Van olyan rudas híred vagy történeted, amit megosztanál? Küldd el az info@rudvilag.hu címre!