2016
ÁPR
21.

“A VB-kvalifikáció volt mindössze a cél” - interjú Janzer Szonja junior rúdsport magyar bajnokkal

Csendes, szűkszavú, szerény. A színpadon viszont tarol. 50 pontos gyakorlatával nemcsak a Rúdsport Magyar Bajnokság junior kategóriáját nyerte meg, hanem ugyanebben a korcsoportban jelenleg világranglista-vezető is.

Meglepődtél, hogy megnyerted a kategóriát?

Nagyon, egyáltalán nem számítottam rá. November eleje óta egy elhúzódó hátfájással küszködtem, orvosról orvosig jártunk, volt ott minden: MR, csontkovács, röntgen, különféle kivizsgálások, mire végre februárban találtunk egy manuálterapeutát, aki gyakorlatilag "kézrátétellel" meggyógyított. Mire elmúlt a problémám, már március volt, akkor tudtam elkezdeni egyáltalán edzeni. A cél egyértelműen az volt, hogy kijussak a világbajnokságra.

Miután meggyógyultál, viszont gondolom, sűrű időszak következett…

Igen, az utolsó 2-3 hétben a hétvégéket leszámítva minden nap edzettünk.

Hogyan áll össze egy koreográfia nálatok?

Én találom ki a zenét, Mary (Matesz Marianna, az ArtPole stúdiók trénere - a szerk.) pedig azt, hogy milyen elemek legyenek benne. Szerencsére nagyon rugalmas, semmit nem erőltet rám. Abban, hogy matematikailag is jól jöjjön ki, emellett segített még Gábris-Baczakó Judit is.

A műkorcsolyázóknak is mondanak egy rövid, utolsó tanácsot a jégre lépés előtt. Mary ellátott valami hasonlóval?

Igen. Alapvetően nagyon izgulós vagyok. Színpadra lépés előtt Mary odajött, és csak annyit mondott, hogy tekintsem a mai szereplést is edzésnek. Bár arról, hogy mi történt a színpadon, sok mindenre nem emlékszem, az egyetlen, ami mégis megmaradt, hogy már a fix rúdon azon izgultam, nehogy csússzon a forgó. Szerencsére azonban nekem nem csúszott.

Mesélj arról, hogy találtál rá a rúdra!

Másfél éve, Jázmin (Pétervári Jázmin, jelenlegi junior világbajnok - a szerk.) 2014-es VB videóját látva tetszett meg a rúdfitnesz. Jázmin apukám legjobb barátjának a lánya, ennek ellenére nem is tudtuk róla, hogy rudazik. Több iskolát is kipróbáltam, végül az ArtPole maradt, mert fontos volt, hogy Budán legyen a stúdió, és hozzánk közel.

Voltak torna vagy balett alapjaid?

Nem igazán. Én előtte az úszást, a fitneszt meg a korit próbáltam, majd kilenc évig teniszeztem. De miután elkezdtem rudazni, a teniszt is abbahagytam. Viszont úgy emlékszem, az egyik spárgám már ekkor is megvolt.

Hogyan képzeled el a folytatást?

Most a legfontosabb a VB felkészülés, ahová kisebb változtatásokkal ugyanezt a koreográfiát viszem. Utána viszont szeretném majd kipróbálni magam különféle művészi jellegű versenyeken is. Nagy példaképem Anastasia Shukhtorova és Olga Trifonova. Mindkettőjüknek nagyon szép a mozgása.

Amikor éppen nem rudazol, akkor mit csinálsz?

A Mészáros utcába járok suliba, maradék időmben pedig szeretek fotózni. Ezzel majd később is szívesen foglalkoznék. Így a Rúdsport Magyar Bajnokságról készült képeket sem kizárólag rudas szemmel nézegettem…

Szonja 50 pontos produkcióját a 2016-os Rúdsport Magyar Bajnokságról itt nézhetitek meg:

Szerző: VE


Hozzászólások


További kapcsolódó bejegyzések

2018
JAN
19.

Filológia és rúdsport - interjú Olena Mininával

Eredeti végzettsége szerint zenész-filológus, és imád korcsolyázni. Mellesleg pedig a világ élmezőnyébe tartozik mind rúdsport, mind pole art terén. Kinézetre egy csendes szőke lány, de háromszor simán megcsinálja egymás után a human clock-ot forgó rúdon, nyújtott lábbal. Olena Mininával Tamás Andi készített interjút.


2018
JAN
02.

Rúdsport Magyar Bajnokság 2018

2018-ban is megrendezésre kerül a Rúdsport Magyar Bajnokság, az IPSF hivatalos nemzeti kvalifikációs versenye.


2017
DEC
17.

"A versenyvideóimat csak jóval később vagyok képes tiszta fejjel visszanézni" - interjú Rafaela Montanaroval

Cukortündér, Fekete hattyú és Operaház fantomja koreográfiáival már számtalanszor felrobbantotta a nézőteret. Nemcsak precíz, hanem szórakoztató is, és nem hibázik. Többszörös rúdsport világbajnok, az Amerikai Egyesült Államok szintén többszörös nemzeti bajnoka, és a POSA VB egyik dobogós várományosa. Ki is ő? Rafaela Montanaroval beszélgettünk.


KATEGÓRIÁK

HÍREK »
SZTORIK »
RÚD+TE »
TIPPEK »

SZAVAZZ!

Te milyen ziát használsz?

iTac
Dry Hands
White Chalk
LupitPole párnácska
Dew Point
Váltogatom
Semmit
Nem tudom
Más

SZAVAZOK!

LEGNÉPSZERŰBB CIKKEK

ESEMÉNY NAPTÁR

ESEMÉNYEK

Facebook

Instagram

Kövess Instagrammon!

Értesülj elsőként!

Ha az elsők között szeretnél értesülni a legújabb rudas hírekről, iratkozz fel időszaki hírlevelünkre!

Küldj nekünk történetet!

Van olyan rudas híred vagy történeted, amit megosztanál? Küldd el az info@rudvilag.hu címre!