2018
JAN
19.

Filológia és rúdsport - interjú Olena Mininával

Eredeti végzettsége szerint zenész-filológus, és imád korcsolyázni. Mellesleg pedig a világ élmezőnyébe tartozik mind rúdsport, mind pole art terén. Kinézetre egy csendes szőke lány, de háromszor simán megcsinálja egymás után a human clock-ot forgó rúdon, nyújtott lábbal. Olena Mininával Tamás Andi készített interjút.

Intenzív sport múltat tudsz magadénak. Torna, műkorcsolya, hiphop és még sok más. Milyen hatással voltak ezek Rád?

Ezek a különböző sportok mind mást és mást adtak nekem. A tornász múltam lévén megerősödtem, és ezáltal könnyebb számomra a rúd ‘fitnesz’ aspektusa, míg a táncórák segítenek a mai napig a koreográfiák kialakításában. Igyekszem egybeolvasztani a sportot és a táncot, majd valami szépet kihozni belőle. A barátom koreográfus, így ő segít a koreókkal. Néha összeveszünk, mert én sportoló vagyok, ő pedig táncos, és nem mindig értünk egyet, amikor versenyekre készülünk. Én mindig trükkökkel és elemekkel akarok megoldani mindent, míg ő egy táncos szemszögéből nézi a dolgot.

A tengernyi stílus és műfaj közül miért pont a rúd lett a nyerő?

Talán azért, mert közel áll a tornához. Versenyeztem tornászként, de soha nem értem el jelentős eredményt. A rúddal is voltak céljaim, és folyamatosan érem el ezeket. Sok stílust kipróbáltam, majd egyszer láttam egy Felix Cane videót. Az övé ugyan egy szexibb, nőiesebb vonal, mégis láttam benne fantáziát, és arra gondoltam, lehetne akár ugrálni is azon a rúdon. Így kipróbáltam, de először utáltam az egészet. Nem magyaráztak el lényeges dolgokat, és rengeteget erősítettek, amire nekem nincs szükségem. Én csak magával a rúddal akartam foglalkozni. (nevet) Azt hittem, ez lesz az első és utolsó órám, de aztán újra megpróbáltam, egy másik stúdióban. Itt felkértek edzőnek is. Így elkezdtem edzeni és edzősködni egyszerre. (nevet) Kézenállások és nyújtás, ebből álltak az óráim.

Vannak példaképeid? Bárki a szakmából?

Nem is tudom. Tisztelem Felix Cane-t, de nem nevezném példaképnek, hiszen teljesen más a stílusunk. Viszont nagyon sok rudasnak vannak koreói, amelyeket nagyon inspirálónak találok.

Versenyeztél már mindenféle kategóriában: Art, Theatre, Fitness, Exotic. Melyik a kedvenced?

Azt hiszem, mindenki tudja rólam hogy sportos típus vagyok. Ez az én jellegzetes stílusom. Ugyanakkor hiszek a kategóriák vegyítésében. Úgy gondolom, hiába indulsz sportversenyen, akkor is bele lehet vinni koreót, talajgyakorlatokat, karaktert. Ugyanígy kellenek rudas elemek egy egzotikus koreográfiába is. Talán a pole art a legkönnyebb a nagy többség számára, hiszen itt a versenyzők szabadon kifejezhetik magukat. Idén szeretnék indulni Classique kategóriában egy Pole Theatre versenyen. A változatosság gyönyörködtet.

Ha jól tudom, képzett zenész is vagy. Mesélj erről.

Két területen tanultam. Az egyik a klasszikus zene, kiskorom óta zongorázom és zeneelméletet tanultam. A második diplomámat filológia területen szereztem, ezen kívül angol nyelvi fordító is vagyok. Utóbbi igen hasznosnak bizonyult, hiszen a világ minden táján tartok workshop-okat.

Szoktál még zenélni?

Hébe-hóba. Elkerült az ihlet az elmúlt években. De igyekszem többet játszani, és komponálok is. A barátaim azt mondják, kéne csinálnom egy koreót a saját zenémre. Talán egyszer ezt is kipróbálom. (nevet)

Nemcsak versenyzel, zsűrizni is szoktál. Melyiket kedveled jobban?

Versenyezni szeretek, zsűrizni nehéz. Magas fokú koncentrációt igényel, és nagyon oda kell figyelni az előadásokra. Nem gondolhatsz a versenyző egy korábbi  előadására vagy Instagram videójára. Megfelelően kell pontozni. Ez különösen az elit kategóriában fontos, hiszen minden versenyző nagyon magas szinten van, így az előadás minden apró részletét figyelembe kell venni.

Pole Theatre bírának lenni más, sokkal élvezetesebb, hiszen ez inkább egy show, és csak öt kritérium szerint kell pontozni. Néhány hete egy sportversenyen voltam bíró, gyerekeknél. Nagyon nehéz volt, mert ott viszont a technikát kellett pontoznom. Összességében jobban szeretek színpadon lenni. (nevet) Jobb rudazni, mint rúdtáncot nézni.

A rúdtánc melyik aspektusa jelenti számodra a legnagyobb kihívást?

Számomra a hajlékonysági elemek a legnehezebbek. Valószínűleg az erő- és akrobatikai elemek miatt van, de a hátam nem igazán hajlékony. Egyszer szeretnék csinálni egy koreót, csupa (hát)hajlékonysági elemmel, csak hogy ámuljon a nép. Ígérem, dolgozni fogok a hátamon. (nevet) Van egy régi videóm egy nem éppen tökéletes rainbow marchenko-ról. Lehet, arra is rágyúrok.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Ez egy nehéz kérdés. Fogalmam sincs. (nevet) Állandóan a rúdon vagyok. Vagy tanítok, vagy versenyzek, vagy edzem. Nagyon szeretek utazni, és a rúdnak köszönhetően ezt meg is tehetem, hiszen nagyon sok külföldi workshop-ot tartok. Néha elmegyek egy tornaterembe, és kipróbálom, mennek-e még a régi tornászgyakorlatok. Néha korcsolyázom. Van egy bevett szokásom: minden év első napján kimegyek a jégre. :)

Fotó: Aleksandr Makarenko

Szerző: Tamás Andrea


Hozzászólások


További kapcsolódó bejegyzések

2018
NOV
06.

"Minden este kockára teszem az életemet" - interjú Saulo Sarmientoval

Nemcsak a nők, de a férfiak is elismeréssel adóznak a kinézetének. Kettőből sosem tud választani, és csak heti egyszer eszik édességet. Imádnivalóan kíváncsi, miközben végtelenül inspiráló és nyitott. Saulo Sarmientoval, a Cirque de Soleil lengőrúd-művészével beszélgettünk hol a kocsiban, hol a Gellérthegy oldalában sétálva, hol éppen egy isteni túrógombóc mellett…


2018
MÁJ
01.

Oona Kivelä - Spin Pole workshop

FOR THE ENGLISH VERSION, PLEASE SCROLL DOWN!!!

OONA Kivelä workshopok (2018. május 7. hétfő)

16:00-17:15 House Of OonaK (75 perc)
Részletek Oona legutóbbi versenykombóiból, eredeti zenére 
17:30-18:45 HardCORE (75 perc)
Dinamikus forgások fix rúdon, intenzív törzserősítéssel kiegészítve (75 min)
19:00-20:15 Spin Pole (75 perc)
Forgó rudas trükkök és kombók Oona stílusában

Helyszín: Rúdvilág Stúdió (1143 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

A workshopok ára: 1 workshop = 23 000 Ft. 2 workshop = 45 000 Ft, 3 w/s = 65 000 Ft (euróban is fizethető a lentiek szerint). Jelentkezni az http://poletheatrehungary.com/hu/workshop

 oldalon tudtok. A jelentkezés a workshop árának kifizetésével válik érvényessé.

1-2-3 fős magánórákra is van lehetőség, ennek részleteiről érdeklődjetek az info@poletheatrehungary.com címen.

- - -

OONA Kivelä workshops (7 May 2018 Monday)

16:00-17:15 House Of OonaK (75 min)
Latest combos of the competition routines performed by Oona Kivelä with the original songs 
17:30-18:45 HardCORE (75 min)
Intensive core workout, dynamic pole drills, static spins
19:00-20:15 Spin Pole (75 min)
Spinning pole combos and elements OonaK style

Venue: Rúdvilág Stúdió (1143 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Prices: 1 workshop = EUR 75. 2 workshops = EUR 145, 3 workshops = EUR 210. Apply here: http://poletheatrehungary.com/en/workshop

Privates and semi-privates are also available. Inquire at info@poletheatrehungary.com.


KATEGÓRIÁK

HÍREK »
SZTORIK »
RÚD+TE »
TIPPEK »

SZAVAZZ!

Te milyen ziát használsz?

iTac
Dry Hands
White Chalk
LupitPole párnácska
Dew Point
Váltogatom
Semmit
Nem tudom
Más

SZAVAZOK!

LEGNÉPSZERŰBB CIKKEK

ESEMÉNY NAPTÁR

Facebook

Instagram

Kövess Instagrammon!

Értesülj elsőként!

Ha az elsők között szeretnél értesülni a legújabb rudas hírekről, iratkozz fel időszaki hírlevelünkre!

Küldj nekünk történetet!

Van olyan rudas híred vagy történeted, amit megosztanál? Küldd el az info@rudvilag.hu címre!