2017
JÚL
14.

Az ukrán programozó, aki rúdsport világbajnok lett - interjú Andrii Kopyniakkal

Napközben a gépet bűvöli, és mindössze heti két órányi rúdtánctermi edzéssel képes volt eljutni a világbajnoki címig. Nem mellesleg pontos, és kinyitja az ajtót a nő előtt. Andrii Kopyniakkal, az ukrán rúdsport egyik kiemelkedő egyéniségével beszélgettünk a júniusi budapesti IPSAF Európa Bajnokságon.

Mikor kerültél közelebbi kapcsolatba a rúdfitnesszel?

5 éve volt, hogy pár alkalommal elmentem rendes rúdtánc órára is, de aztán inkább úgy döntöttem, hogy egyedül fejlesztem tovább magam.

Hogyan néz ki a heti edzésterved?

Két órát edzem teremben, rúdon, a többit pedig kint a szabadban, ritkábban edzőteremben. Amikor csak tehetem, a térre megyek le, kivéve a versenyidőszakokat, amikor azért többet vagyok rúdon. Emellett heti 2 órát tanítok is. Ennél többet a napi 8 órás munkám mellett – szoftverfejlesztő vagyok - már nagyon nehéz belepasszírozni.

Akkor, ha jól értem, számodra a versenyek mind az éves szabadság terhére mennek…

Így van. De a rudas utak révén mindeközben rengeteg érdekes embert ismerek meg, úgyhogy nagyon örülök ezeknek a lehetőségeknek.

Megfigyeltem, hogy más férfiakkal ellentétben a te színpadi kosztümjeid nem egyetlen alsó részből állnak. Van valami oka a búvárruha fazonnak esetedben?

Mindössze annyi, hogy jobban érzem magam abban. És egyébként is főként a kezemmel meg a lábammal kapaszkodom a rúdon, tehát a test többi részét szükségtelen szabadon hagyni.

Tehát akkor ez nem kabala… van esetleg akkor valami más, amit verseny előtt mindenképpen rituálé gyanánt mindenképpen megejtesz?

Általában verseny előtt már nem lehet hozzám szólni, olyankor már melegítek és nagyon koncentrálok. Természetesen megvan a magam rituáléja is: először egy kicsi Dry Hands a kezeimre, aztán megütögetem magam párszor, majd picit lazítok, és már jöhet is a színpad!

Na, és mi történik veled fejben a színpadon?

A testem tudja magától, hogy mit kell tennie. Nem gondolkodom közben. Ha ejtek is hibákat, azokat igyekszem észrevétlen lekerekíteni, hogy ne tűnjön fel. Az biztos, hogy nem megyek bele újra valamibe, ami nem sikerült.

Egyébként hogyan áll össze a koreográfiád?

Először találom meg a zenét, aztán megnézem, melyek azok a kötelező elemek vagy éppen sorok, amiket bele tudnék illeszteni, majd ha ez is megvan, akkor elkezdem művészileg is kidolgozni a produkciómat. Külön figyelmet szentelek az arckifejezésnek is a végén. Általában egy edzésen kétszer csinálom meg a koreográfiámat. Többnek már nem lenne értelme. Én inkább a minőségben hiszek, úgyhogy ha nem úgy ment elsőre, ahogy terveztem, akkor inkább pihenek negyed órát, és csak utána próbálom meg újra.

Az étrendre külön figyelsz a felkészülés során?

Külön nem, mert eleve sok egészséges dolgot fogyasztok. Egy időben próbáltam különféle protein tartalmú készítményeket, de nem igen éreztem a különbséget, így aztán felhagytam velük.

Mi volt a véleményed a mostani IPSAF EB-ről?

Engem lenyűgözött, hogy 2 bírói panel felváltva zsűrizett, ami jelentősen felgyorsította a versenyt. Az iPad-es pontbeviteli rendszerről meg az értékelő szoftverről nem is beszélve! Számomra az elemek rendszere is könnyebben követhető és jobban felépítettnek tűnt, mint azokon a nemzetközi versenyeken, ahol korábban indultam.

Milyen érzéssel zárod a mostani budapesti szereplésedet?

A tavaly decemberi firenzei IPSAF világbajnokság után, ahol első helyezést értem el, nem sokkal lebetegedtem, így igen későn tudtam csak elkezdeni a felkészülést. Éppen ezért egyáltalán nem vagyok csalódott, hogy ezúttal a második helyen zártam. Az én célom úgyis a fejlődés, az pedig folyamatosan történik.


Hozzászólások


További kapcsolódó bejegyzések

2019
ÁPR
26.

„Amikor kilépsz a saját komfortzónádból, az az igaz”

Every dream begins with one step – mára ez lett Floch Detty, alias PoleBernadett szlogenje, aki még csak 22 éves, de már kétszeres junior rúdsport-világbajnok, kétszeres Pole Theatre Hungary Pro Comedy nyertes, és pár hete a Pole Theatre World versenyén is elhozta a Pro Comedy kategóriagyőzelmet. Bettivel a verseny előtt beszélgettünk.


2018
JAN
21.

Mark Buhantsov in Budapest

Meet Mark Bukhantsov, this crazy daredevil of Pole Positions Moscow in March in Budapest!


2018
JAN
21.

Mark Buhantsov Budapesten

Az orosz Pole Positions Moscow stúdió fenegyereke első alkalommal látogat Budapestre, hogy tudásának legjavát átadja az őrült dinamikus kombókra éhező magyar rudas közönségnek.


KATEGÓRIÁK

HÍREK »
SZTORIK »
RÚD+TE »
TIPPEK »

SZAVAZZ!

Te milyen ziát használsz?

iTac
Dry Hands
White Chalk
LupitPole párnácska
Dew Point
Váltogatom
Semmit
Nem tudom
Más

SZAVAZOK!

LEGNÉPSZERŰBB CIKKEK

ESEMÉNY NAPTÁR

ESEMÉNYEK

Facebook

Instagram

Kövess Instagrammon!

Értesülj elsőként!

Ha az elsők között szeretnél értesülni a legújabb rudas hírekről, iratkozz fel időszaki hírlevelünkre!

Küldj nekünk történetet!

Van olyan rudas híred vagy történeted, amit megosztanál? Küldd el az info@rudvilag.hu címre!