2016
JAN
19.

Hogyan (ne) szúrjuk el a videós jelentkezésünket életünk versenyére?

Michelle Shimmy, aki idén az IPDFA rangos Industry Awardját is elnyerte, a Pole Theatre alapítójaként évek óta válogat a videós jelentkezések között. Számolatlan mennyiségű jó és rossz pályázati anyagot nézett már végig. Majd leült, és összeírta, hogy mi az, amivel megdobogtathatjuk a bírók szívét - és mi az, amivel biztosan nem. Megszívlelendő tanácsok egy tapasztalt rudastól.

"Végre elszántad magad, és neveztél életed versenyére. Elkészült a koreográfiád, megvan a zenéd, és most készen állsz arra, hogy felvedd. Ne feledd, ez az egyetlen eszközöd, amivel hatást tudsz gyakorolni a bírókra és aminek a révén feljuthatsz a világot jelentő deszkákra. Tisztában vagy vele, hogy meg tudod csinálni. A kérdés már csak az, milyen videóanyagot adj be, hogy az a lehető legjobb fényben tüntessen fel és a bírókat is meggyőzze arról, hogy Téged kell választaniuk?

Személy szerint RENGETEG videós pályázatot néztem végig az elmúlt három évben, és még mindig megdöbbent, hány olyan hibát követnek el a jelentkezők, amiket simán elkerülhetnének. Az első benyomás döntő – ez a videókra is igaz. És ezek az apró hibák – amellett, hogy igen zavaróak tudnak lenni – azt az érzést kelthetik a bírókban, hogy valójában nem is vagy annyira felkészült és profi, ami pedig nyilván nem célod.

A helyzet az, hogy a bírók TÉNYLEG tovább szeretnének juttatni. Mi igenis kíváncsiak vagyunk a videódra, és a felvételen egy jól összeállított előadást szeretnénk látni, ami mögött van koncepció - nemcsak az elképzelést, hanem a megvalósítást illetően is. Nem azon akarunk agyalni, mi is történik éppen a színen. Azt szeretnénk, ha a legjobb formádat hoznád, és mi az alapján dönthessünk, valóban a legjobbak közé tartozol-e.

Persze, ez mind nyilvánvaló. Mivel azonban már annyiszor láttam ugyanazokat a teljesen nyilvánvaló hibákat újra és újra, kezdem azt hinni, mégsem annyira az. Éppen ezért arra gondoltam, összeírom, mitől is jó egy videós jelentkezés. Elég hosszú, ezt előrebocsátom… de talán hasznos!

MIRE ÜGYELJ:

1. A-tól Z-ig!

Olvasd el a videós jelentkezésekre vonatkozó szabályzatot! A legtöbb versenynek megvannak a maga szabályai a videós jelentkezésekre vonatkozóan. Olvasd el ezeket. És tartsd is be őket.

2. Időből sosem elég, de...

Szánj elég időt a tervezésre és a benyújtásra! Gondold át, hogyan legyen megvilágítva a stúdió, milyen legyen a ruha a felvételen, a hajad… Ezek mind olyan részletek, amikkel kitűnhetsz a többiek közül. Akár egy üres teremben is készülhet a videó, a lényeg, hogy teljes értékű előadás legyen – úgy add elő a koreográfiádat, mintha már a színpadon lennél, ne úgy nézzen ki, mint egy próba! Mi azt akarjuk látni, hogy képes vagy életre kelteni egy produkciót, nem pusztán azt, hogy tudsz rudazni.

3. Vágj hozzá jó képet!

Lehetőség szerint HD minőségben vedd fel a videót. Tedd emlékezetessé a felvételedet.

4. "Szóljon hangosan az ének!"

Figyelj arra, hogy lehessen a zenét is rendesen hallani a felvételen!

5. Megfelelő ember a megfelelő helyen

Olvasd el a jelentkezési feltételeket! Gondold át, hogy a megfelelő kategóriában nevezel-e, és hogy minden ott előírt feltételt teljesítesz-e.

6. A Te történeted

Legyen sztorid. Ha ez külön előírás, akkor ügyelj arra, hogy érthetően és alaposan foglald össze, mi is a Te történeted. Az olyasfajta leírásokat, mint például „még nem tudom, pontosan miről is fog szólni, de valami szívszaggató lesz: szomorú és megindító” egyszerűen nem lehet komolyan venni. Főleg nem, ha mások meg olyan részletesen írják le, mit is képzeltek el az előadásukban, hogy a leírás hatására szinte megelevenedik a szemünk előtt a produkciójuk…

AMIT KERÜLJ:

Íme, néhány valóságos példa arra, hogy mit ne tegyél (ezeket konkrétan láttam videós jelentkezésekben, de előre meg szeretnék nyugtatni mindenkit, a neveket nem fogom felfedni!):

1. Rend a lelke - vagy mégsem?

Hacsak nem a koreód része, ne sepregessen vagy porszívózzon senki a háttérben!

2. Darth Vadert sem muszáj szerződtetni

Olyat kérj meg arra, hogy felvegyen, akinek nincsenek komolyabb légzési nehézségei! Elég zavaró tud lenni, ha valaki végig szuszog a felvételed alatt (és hát, valljuk be, kicsit gáz is…)!

3. Gyerek, kiskutya tuti siker - csak nem itt

Ne futkossanak gyerekek ordítva a háttérben, és kerüld a babasírást is a háttérzajok között! Egyszer láttam egy olyan videós jelentkezést, ami egy stúdió buliján készült. A közönségből az egyik nőnek egy kisbaba volt a karján, aki a műsor felénél elkezdett ordítani. Rettenetesen zavaró volt a produkció szempontjából!

4. Kezek, lábak!

Ne olyat kérj meg a felvétel elkészítésére, aki képtelen a teljes alakodat egyszerre láttatni a videón! Rengeteg fej, láb és kar nélküli videón vagyok túl… Szintén nem túl jó ötlet, ha a kamerát a földre teszed, és úgy veszed fel magad, hogy közben helyenként kisétálsz a képteréből. Gondolj bele, hogyan tudnák értékelni a bírók a produkciódat, ha csak részletekben látnak?

5. Összeragasztva nem az igazi

Ne adj be megvágott vagy részekből összehegesztett videót. Az egésznek megszakítás nélküli felvételnek kell lennie. Arra is figyelj, hogy ne legyen hirtelen vége, mert az ugyanolyan gyanús, mintha meg lenne vágva. Mi arról szeretnénk meggyőződni, hogy képes vagy egy produkciót elejétől a végéig egyben végigcsinálni.

6. Hibázni emberi dolog, de...

Ha az első 30 másodpercben rontasz, inkább csinálj új felvételt. A bírók sokkal megértőbbek a gyakorlat végén elkövetett hibával szemben, mintha az rögtön az elején történne.

7. Nézőpont kérdése

Ügyelj a fényekre és a felvétel minőségére! Ha nem látunk rendesen, mi alapján értékeljünk?

8. Na, vajon hol rejtőzöm?

Ne küldj olyan videót, ahol öt ember látható a képen azzal a megjegyzéssel, hogy „én vagyok az, akin piros top van”! Nem várhatod el a bíróktól, hogy ennyi ember között beazonosítsanak. Ha nem szánsz elég időt arra, hogy rendesen összeállítsd a videódat, az azt az érzést kelti, hogy az egészet nem is veszed elég komolyan.

Remélem, ez segít! Ne feledd: mi a legjobb oldalat szeretnénk látni a videódon keresztül - de ehhez Te is kellesz!

Shimmy

(Michelle Shimmy eredeti, angol nyelvű blogbejegyzése itt olvasható. Cikkünkben az eredeti bejegyzés rövidített változatát közöltük, és az egyes tanácsoknak a könnyebb olvashatóság kedvéért külön alcímeket adtunk.)


Hozzászólások


További kapcsolódó bejegyzések

KATEGÓRIÁK

HÍREK »
SZTORIK »
RÚD+TE »
TIPPEK »

SZAVAZZ!

Te milyen ziát használsz?

iTac
Dry Hands
White Chalk
LupitPole párnácska
Dew Point
Váltogatom
Semmit
Nem tudom
Más

SZAVAZOK!

LEGNÉPSZERŰBB CIKKEK

ESEMÉNY NAPTÁR

ESEMÉNYEK

Facebook

Instagram

Kövess Instagrammon!

Értesülj elsőként!

Ha az elsők között szeretnél értesülni a legújabb rudas hírekről, iratkozz fel időszaki hírlevelünkre!

Küldj nekünk történetet!

Van olyan rudas híred vagy történeted, amit megosztanál? Küldd el az info@rudvilag.hu címre!